Това реши парламентът с приети на първо четене промени в Закона за митниците. Вносител е Министерският съвет.

Дава се възможност за обмен на информация между МВР и Агенция "Митници" чрез регламентиране на достъп до автоматизирани информационни системи.

"Един от начините за ефективно противодействие на контрабандата е този", каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Митничарите ще трябва да се явяват на тестове за психологическа пригодност при назначаване и повишаване в длъжност и предоставяне на правна възможност за временно преместване на митнически служител.

От левицата са притеснени, че това ще бъде използвано за отстраняване на неудобни митничари.

"И сега има възможност митническите служители да извършват оперативно-издирвателни действия, но целта е тя да се засили", обясни Стефан Дедев от ГЕРБ, цитиран от БТА.

По думите му ще се повиши ефективността на взаимодействие между издирващия и разследващия орган. Сега при разкриване на престъпленията органът с разследващи правомощия са митниците, а оперативно-издирвателните дейности са в ресора на МВР.

Оперативно-конвойната дейност в страната ще се извършва от митническите служители за предотвратяване, разкриване и пресичане на престъпления от Наказателния кодекс, свързани със задължения по ДДС от внос и акцизи.

Предлага се при служебна необходимост ротация на митническите служители за 6 месеца в рамките на една календарна година.

В 14-дневен срок от датата на встъпване в длъжност или постъпване на работа, всяка година най-късно до 31 май, и при прекратяване на правоотношението, митническите служители са длъжни да декларират пред директора на Агенция "Митници" имотно състояние, включително имуществото, представляващо съпружеска имуществена общност и имотното състояние на ненавършилите пълнолетие деца.

Митническите органи ще начисляват и събират законната лихва върху размера на дължимите митни сборове и на другите публични държавни вземания, считано от деня, следващ датата на изтичане на определения срок за плащане, до датата на плащане.

Парламентът реши още целият процес по задържане, изземване, съхранение, участие в процедури по отнемането и реализация, вкл.унищожаване на нерегламентирани стоки, да се извършва в Агенция "Митници" (досега и митническите органи предаваха на НАП отнетите и изоставените в полза на държавата стоки - бел. ред.)

Премиерът Бойко Борисов заплаши, след като цяла смяна митничари на "Капитан Андреево" бяха уличени в прикриване на контрабанда, че ще слее НАП и митници като мярка срещу контрабандата.

Той се закани и камери да следят митничарите.