Това съобщи във Фейсбук съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев.

Днес той е провел двучасов разговор с премиера Бойко Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот, с който ГЕРБ и ДПС приеха спорни промени за пенсионните осигуровки.

"Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч. на частните и публичните пенсионни фондове", пише още Кънев.

Според него до приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие.

"По пътя на прекия политически диалог ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор", завършва статусът на Кънев.

В събота той коментира, че с решението от петък за фондовете е настъпила "малка политическа криза" в коалицията.

Радан Кънев от Реформаторския блок определи гласовете, подкрепили промените в осигурителната система като"ГЕРБ, ДПС и хората на Христо Ковачки". Според него с това гласуване е бил нанесен тежък удар върху десните избиратели в България.

Радан Кънев поиска, ако има ново обсъждане на темата след евентуално наложено вето от страна на Росен Плевнелиев, то да се състои в присъствието на премиера Борисов и да се изяснят позициите на всички партии. 

По-късно обаче президентът обяви, че няма да налага вето.

Вчера Кънев се оплака, че е търсил Бойко Борисов по телефона, но премиерът не се е отзовал. "Говорих обаче с него преди ден, ще разбера дали той подкрепя Горанов или не", уточни Кънев. 

Бойко Борисов пък бе казал в петък:

"Ако има риск за коалицията, има риск за държавата, така че аз преглъщам всичко седмици наред, много неща не ми харесват, стискам зъби". 

Анкета: Къде отива вноската ви от втория стълб?