Уникалната интервенция е извършена през ноември в столичната МБАЛ "Надежда" от младите акушер-гинеколози д-р Марина Михова и д-р Кристина Чачева, но за нея беше съобщено преди дни.

До операцията се стига, след като при редовен преглед е установено, че нероденото бебе събира вода в белите дробове. Прогнозата на лекарите е, че то няма да оцелее. Родителите, които са от Симитли, пък са чакали това дете 10 години.

Д-р Михова и д-р Чачева, които са специализирали в Германия, решават да рискуват и събират екип за операция. В него влизат анестезиологът д-р Камелия Василева, неонатологът д-р Детелина Стоичкова-Петрова, акушерките Илияна Тюлтинова и Радослава Димитрова, както и медицинската сестра Леонсия Докузова.

Интервенцията е успешна и майката Йорданка Михайлова успява да износи бременността още четири седмици. На 17 декември се ражда малката Християна - в 32-ра гестационна седмица от бременността и с тегло едва 1490 грама. Състоянието на бебето обаче е добро и то вече е при родителите си в Симитли.

"Медицинският екип извърши сложна операция на бебе в утробата на майката чрез високотехнологични методи, изискващи изключителен професионализъм. Извършването на такава интервенция е сериозно достижение на българската медицина и е акт на лична доблест, отговорност и висок професионализъм на младите лекари", се посочва в мотивите на правителството.

Д-р Чачева, д-р Михова, д-р Стоичкова и д-р Василева ще бъдат наградени с по 2000 лева. Награда в размер на по 1000 лв. е определена за акушерките  Тюлтинова и Димитрова, както и за медицинската сестра Докузова.

Държавните премии бяха отпуснати по инициатива на премиера Бойко Борисов. Преди седмица той възложи на здравния министър д-р Петър Москов да се задвижи процедурата.

"Гледах по телевизията тези дни, много ме впечатлиха тези лекари, които направиха уникалната операция, и семейството и ще се радвам, ако се направи едно такова предложение – аз не знам какви отличия имате вие в Министерството на здравеопазването, но и парична награда да гласуваме“, каза Борисов пред министрите на 3 февруари.