ГЕРБ ще са готови още утре с проекта на декларация, върху която ще стъпи общата програма за управление, и ще го изпратят на партньорите си от Реформаторския блок (РБ).

В събота поотделно работните групи на двете политически сили ще обсъдят детайлно текста, сходствата на предложеното в проекта с предизборните им програми, а в неделя на среща в Народното събрание ще изчистят вариантите.

"Един месец след съставянето на кабинета ще бъде приета и детайлна управленска програма", разясни в кулоарите на парламента Румяна Бъчварова от ГЕРБ след края на поредния кръг преговори между двете политически сили, предаде БТА.

От ГЕРБ са поискали, преди да обсъдят програмната декларация, ясен отговор за вижданията на реформаторите за структурата и състава на кабинета, за начина, по който ще се носи отговорност, обясни Томислав Дончев.
Той уточни, че от блока не са били готови с отговор и са поискали няколко дни отсрочка.

Подписването на коалиционното споразумение щяло да стане факт, след като ГЕРБ получат вижданията на реформаторите за структурата и разпределението на отговорностите в изпълнителната власт.

Бъчварова припомни, че още от първия кръг на консултации те са за разпределение на министерските постове на пропорционален принцип.

"Механизмът за взимане на решения между бъдещите коалиционни партньори ще бъде на принципа на консенсуса с възможност за изразяване на особено мнение", разясни тя.

Кандидатът за премиер е г-н Борисов, заяви Румяна Бъчварова. Тя уточни, че това е решение не е на парламентарната група, а на Изпълнителната комисия на партията.

Томислав Дончев каза, че не се предвиждат неконституционни, по думите му формати, предвид опита от тройната коалиция.

Абсурд, така Меглена Кунева (РБ) отговори на въпрос дали са обсъждали днес конкретно участието на реформаторите в изпълнителната власт, както и дали наистина те са поискали половината министерски постове.

"Ситуацията е динамична, това, че днес има напредък в разговорите, не означава, че утре този напредък не може да бъде унищожен.
Ние сме в състояние да работим с най-високото темпо. Коментирано е, че възможният реалистичен срок е понеделник. За нас няма причина да не бъде", коментира Томислав Дончев днешния скептицизъм на Бойко Борисов за съставяне на правителство с РБ, предаде "Фокус".

По-рано лидерът на ГЕРБ заяви, че ако не се споразумеят с РБ за кабинет, ще върнат мандата в сряда и отиват на избори.

Кунева си обяснява това с огромното напрежение от отговорността да се направи кабинет и желанието за по-бързи резултати.

На днешната среща двете страни са установили все по-малко различия във вижданията за икономиката, съдебната система, образование, здравеопазване, начина, по който държавата ще се ангажира с реакция при бедствия и аварии.

По принцип РБ приемат идеята на ГЕРБ за сливане на НАП и Митниците, но, според тях, не трябва да се бърза, защото, вместо да се затворят пробойните с изтичането на пари, може да се постигне обратен ефект. От блока са по принцип за финансова децентрализация на общините.

"Приемаме посоката", коментира Найден Зеленогорски от РБ.

Но и тук още трябвало да се уточняват виждания и позиции.