Това се казва в декларация на дясната формация.

"Партиите от РБ се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността", заявяват от ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС.

От формацията ще настояват и за отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, и лица със зависимост и конфликт на интереси

"За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим към съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото", пише още в декларацията.

Без да се посочват имена, става ясно, че те имат предвид лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

За финансовия министър вероятно се има предвид Симеон Дянков.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев вече заяви, че единственият начин РБ да управлява заедно с ГЕРБ след изборите е, ако кабинетът не е оглавен от Борисов.

Освен това РБ ще проведе операция "Чисти ръце" в цялостното управление на страната, няма да създава и да търпи зависимости при взимането на решения. Политиката ни ще включва пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления, декларират още петте партии.

Те предлагат още създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции; осигуряване на пълна публичност на договорите за "Южен поток" и другите големи инвестиционни проекти; разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия.

От Блока посочват още, че ще работят за незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; за цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба; за електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки.

От РБ се обявяват и за незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз.

"РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната; да възпре ксенофобските и национал-популистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа; да приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера; да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори", се казва още в декларацията.

От Блока ще подготвят и проект до 2016 г. за промени в Конституцията и избори за Велико Народно събрание заедно с президентските избори през 2016 г.

По-рано лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева отрече да е лидерите в РБ, които са имала срещи с Бойко Борисов, както заяви неотдавна Радан Кънев.