Мениджърите подкрепят "Ранобудните студенти" и настояват за възстановяване на морала в политиката и за нов обществен договор.

В декларацията си те заявяват, че българската софтуерна индустрия е един от най-динамичните и конкурентоспособни сектори, изпреварващ неколкократно средния растеж на икономиката като цяло.

Припомнят, че този сектор осигурява стойностна професионална реализация на хиляди млади хора с високо качество на живот за тях и техните семейства.

Според директорите работещата демокрация, върховенството на закона и управлението в обществена полза са необходими условия за устойчиво развитие напред.

"В момента нито едно от тези условия не е изпълнено. България може да стане благополучна и социално-справедлива страна, ако осъществим образователна реформа и развием икономика с висока добавена стойност. Сегашното управление и изкривена политическа система не позволяват това", пише в документа.

Според шефовете на софтуерни компании, продължаващият разпад на държавността и тоталната загуба на легитимност на най-важните обществени институции ограбват страната не само икономически и социално, но преди всичко морално.

"Ограбват бъдещето на нашите деца", пише още в декларацията.

Директорите започват и онлайн подписка, към която призовават да се присъединят и други представители на софтуерни компании.

Подписката е по идея на съоснователя на "Сирма груп холдинг" Явор Джонев.
Той е и зам.-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).