Преди два дни премиерът заяви в интервю, че няма да се поддаде на натиска на Патриотичния фронт, въпреки опасността да загуби мнозинството в парламента.

Националистите заявиха, че ще изчакат официална позиция от него и тогава ще вземат общо решение дали ще спрат да подкрепят правителството. До момента Борисов не е направил такова изявление.

Потвърди го обаче вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова:

"Това е позицията на премиера и мисля, че тя е нормална. Още при консултациите за съставяне на кабинета от ПФ заявиха, че нямат нищо против кадрите на - Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на г-н Корман Исмаилов (Орхан Исмаилов бе кандидат-депутат от гражданската й квота - б.р.), защото не са участвали в управлението на ДПС", заяви Бъчварова в предаването "Лице в лице" на bTV.

Тя бе категорична, че ГЕРБ няма да има нужда от гласовете на ДПС, дори Патриотичният фронт да оттегли подкрепата си. Тогава ще имаме 19 гласа по-малко, но това прави общо 118 гласа, а започнахме първия си мандат със 117, изчисли Бъчварова.

В същото време, след среща на лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов с военния министър Николай Ненчев, стана ясно, че най-вероятно националистите наистина ще оттеглят подкрепата си.

След като междувременно стана ясно, че зам.-председателят на НПСД Веселин Пенев e назначен за областен управител на София-град, Каракачанов заяви:

"Нямаме друг полезен ход, освен оттегляне на подкрепата за правителството".

Преди това и Николай Ненчев заяви, че не вижда основания за отстраняване на Исмаилов.

Проведохме среща в добър дух на разбирателство. Не получих повече аргументи и доказателства от ПФ в подкрепа на отстраняването му, освен тези, разпространени от медиите”, заяви Ненчев пред журналисти след разговора, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че от ПФ са го уверили, че не са против назначението заради етнически мотиви.

По-рано лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че имат съмнения за това, че Орхан Исмаилов може да изнася информация за турското разузнаване
и затова го смятат за заплаха за националната сигурност. Също така, по думите на Симеонов, Орхан Исмаилов има шеметна политическа кариера, изцяло подкрепяна и подготвяна от ДПС.

Междувременно Корман Исмаилов отрече твърдения на Симеонов.

Лидерът на НФСБ заяви по-рано, че консултант на дипломната му работа в Турция е бил тогавашният външен министър, а сега премиер Ахмет Давутоглу - смятан за неоосманист. Исмаилов нарече това лъжа и каза, че никога не се е виждал с Давутоглу.

Той отхвърли и твърденията, че партията му е близка със сегашния турски президент Реджеп Ердоган и прокарва неговата политика у нас.

"Абсурд, това би означавало, че ние сме национални предатели", категоричен бе председателят на НПСД.  

По повод негова снимка с Ердоган от преди години, той обясни, че тя е от времето, когато с Касим Дал бяха изключени от ДПС и създаваха новата си партия. Тогава, в навечерието на избори, поискали този разговор, за да покажат, обратно на пропагандата на ДПС - че имат подкрепа от турския премиер (по това време Ердоган).


АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?