Това обяви Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ след втория кръг консултации с коалицията НФСБ-ВМРО, които продължиха три часа и половина, предаде „Фокус“. В срещата е учатвал и Бойко Борисов.

Бъчварова уточни, че програмата за стабилно управление е форма на коалиционен ангажимент, но с него няма да се обсъждат кадрови въпроси. Ще продължим да обсъждаме формата за съвместно управление, добави тя.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че политически лица от ПФ няма да участват в управлението и това е отговорно поведение.

"Никой от политическите лица няма да влезе в състава на правителството. Нито г-н Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъв си", добави той по повод такава информация в някои медии.

По-рано и лидерът на ДСБ Радан Кънев (РБ) отрече да има условие да е правосъден министър.

На въпрос дали ПФ ще предложат експерти, за кабинета, Симеонов отговори, че е възможно, ако е необходимо, но засега не е обсъждано.

По думите му са много близо до подписване на тази програма и за тях е много важно да има документ.

Бъчварова добави, че с ПФ имат разбиране по ключови и важни въпроси като КТБ, финансовата стабилност и енергетиката. От НФСБ и ВМРО смятат, че КТБ трябва да се възстанови чрез малко държавни помощи и това да бъде направено в следващите месеци.

Приемаме настояването за ревизия на енергетиката, за да могат да се вземат най-правилните решения”, каза още Бъчварова и определи срещата 
като изключително продуктивна.

Обсъдени са 94 конкретни предложния в програмата на ПФ, като са постигнали 90% съгласие. По темите, по които имат различни позиции, са се договорили да продължат в работен формат, докато постигнат най-доброто приемливо решение.

"Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите – в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата", обясни Бъчварова.

Попитана дали ГЕРБ би поела ангажимент да не бъде повишавана цената на тока, тя каза, че партията не може да се ангажира с такова становище, защото тя се определя от ДКЕВР.
Симеонов допълни, че стремежът е да се спре нарастването на цената на тока и ако е възможно, след ревизия, да се премине към намаляване, предаде БТА.

Вчера от Реформаторския блок заявиха, че за тях ПФ е приемлив партньор за дясноцентристка коалиция с ГЕРБ.

Междувременно обаче няколко неправителствени организации съзряха опасности от коалиция с участието на ПФ и изпратиха отворено писмо до Бойко Борисов, предаде БНР.

Настояваме ГЕРБ да не допускат компромиси и да не предоставят достъп до бъдещата управа на коалиции и формирования с антидемократични и ксенофобски нагласи относно правата и свободите на роми, бежанци, турци и т.н., се казва в писмото.

Вчера и Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) в Европарламента осъди възможността в новото българско правителство да има представители на "крайни десни и популистки партии", посочвайки именно ПФ.

По-рано днес ГЕРБ проведоха втори кръг консултации и с АБВ. След разговорите от формацията на Георги Първанов заявиха, че не биха участвали в дясноцентристка коалиция, но биха подкрепили отделни политики, полезни за страната. АБВ смятат, че най-полезна би била широка коалиция, в която да участва и БСП.