Народното събрание прие окончателно промените в Изборния кодекс и излезе във ваканция, предаде БТА.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че следващото заседание на парламента ще бъде на 11 май от 9.00 часа, и пожела на всички светли празници.

С последно приетите текстове от промените в изборните правила депутатите решиха при президентските избори през 2016 г. машинното гласуване да се въведе в най-малко 500 избирателни секции.

На президентските избори през тази година ще се извършва и експериментално машинно преброяване по правила, приети от ЦИК.

Парламентът отмени и гласувания вече текст от промените в кодекса, според който не се допускаше произвеждането на избори и гласуване по национален референдум в един и същ ден.

Остава сегашната разпоредба на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според която ако в една година има национални избори и национален референдум, те трябва да се произведат на една и съща дата.

След приетите промени депутатите излязоха във Великденска ваканция.

Премиерът Борисов удовлетворен от решението за референдумa

"Благодаря на парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ и на всички, които участваха в разговорите за ИК, с които положихме максимални усилия и направихме взаимно огромни компромиси, но в крайна сметка бе прието моето категорично и безапелационно настояване да останат старите правила за провеждане на референдум.

Така с възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно, се спестяват много средства".

Това пише премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Той отбелязва, че за него е важно всеки лев на държавата да се оползотвори по най-добрия за народа начин.

Затова още в сряда на Министерски съвет тези спестени пари ще бъдат разпределени към Северозападна България и третокласните пътища на най-нуждаещите се региони - Видин, Враца, Монтана, добавя премиерът.