Това показват резултатите от национално представително проучване, проведено в периода 15-19 септември от Екзакта Рисърч Груп (бившата НЦИОМ, която беше закрита при предишния кабинет - б.р.).

Получените резултатите от изследването отреждат място в бъдещия парламент на още три формации: АБВ – с 5.3%, "България без цензура" – с 5.2% и Патриотичен фронт - НФСБ-ВМРО - също с 5.2%.

Разликата между тях е дотолкова малка, че подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори. Няма обаче основание да се твърди, че гласът за всяка от тях би бил пропилян. Още повече, че и трите формации от самото начало на кампанията получават резултати, които правят вероятно попадането им в следващото Народно събрание, коментират социолозите.

Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС. 96% от избирателите на тази партия от парламентарните избори през май 2013 възнамеряват отново да гласуват за нея.

Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот, отчитат социолозите.

12% от запитаните твърдят, че са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от кампанията, сочат още данните от проучването. На останалите 88% тя не е повлияла. Хората, при които е настъпила промяна, най-често са избиратели на възраст под 30 години, жители на столицата и високообразовани.

Избирателите на малките партии по-често от останалите признават, че кампанията им влияе. Ромите и етническите турци отричат да има такова влияние.

55% твърдят, че категорично възнамеряват да гласуват. В самото начало на кампанията твърдо решилите да упражнят правото си на вот не надхвърляха 50%, допълват от Екзакта. Дали този 5%-ов ръст е израз на тенденция или е по-скоро моментна снимка на нагласите на избирателите по средата на кампанията, предстои да установим, анализират от агенцията.

Според други социолози обаче има индикации избирателната активност да спада.

Вчера излезе изследване на "Галъп", според което 35,9% от всички запитани биха гласували за ГЕРБ, срещу едва 18,3% за БСП. За сравнение през август партията на Бойко Борисов е събирала много по-малко - 23,4 на сто. Въпреки възхода в доверието към нея обаче, 59 на сто смятат, че не би било добре Борисов да бъде премиер.


АНКЕТА: За кого ще гласувате?