Домакин на срещата бе омбудсманът Мая Манолова.

Основателни са претенциите, че приемането на Изборния кодекс (ИК) беше ускорено, но няма да променим позицията си. Оставаме отворени за разговори, в това число и след евентуално президентско вето. Не сме ветропоказатели и не променяме позициите си, имаме дълг към нашите 250 000 избиратели, добави той, цитиран от БТА.

Този разговор не е последен, вратата не е затворена. Разговорите продължават, все пак целите са общи, посочи на свой ред Мая Манолова. Целта е да се защитят правата на всички българи и на националния интерес, каза тя.

Най-болезненото е, че се отнемат права на българите, които вече са били дадени, коментира Мая Манолова.

Един от присъствалите на срещата българи, живеещи в чужбина, Стефан Манов, отрече твърдението, че гласуването в чужбина на българите е много скъпо.

През 2013 година в посолството ни в Лондон са гласували 2085 души и това не е изолиран случай, каза Манов. Всеки от тях е чакал по 7-8 часа, за да подаде гласа си.

Избирателната активност в чужбина се е увеличила почти двойно. Така, ако текстовете в ИК останат, се връщаме крачка назад, посочи той.

На среща с част от администрацията на президента вчера, българите в чужбина са настояли за налагане на вето на промените в ИК от държавния глава.

Бойко Борисов подкрепи българите в чужбина

Премиерът се срещна с българи, живеещи в чужбина, заради спорните изборни промени и обяви исканията им за справедливи.

Това съобщи пред журналисти след разговора с Бойко Борисов в Министерски съвет омбудсманът Мая Манолова, която беше негов инициатор.

Премиерът застанал зад исканията на сънародниците ни зад граница да се върнат старите изборни правила, за да не се отнемат техни съществували до момента права.

ГЕРБ ще преразгледа промените в Изборния кодекс, ако Патриотичният фронт не заплашва правителството, пише премиерът в страницата си във Фейсбук.