Търпението и подкрепата на ПФ към този момент са на изчерпване, се казва в декларация, прочетена в Народното събрание от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, предаде "Фокус".
 
"Подкрепата на ПГ не е безусловна. В центъра на село Гърмен няколкостотин цигани от съседния квартал "Кремиковци" на село Марчево извършиха брутален побой с брадви, камъни, сопи, подръчни оръжия над само няколко български граждани на селото. Пристигналите на място органи на реда не са успели да попречат на побоя, който по щастлива стечение на обстоятелствата не завършва със смъртни случаи", се казва в декларацията.

За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата, заяви Симеонов. По думите му призракът на Катуница и масовите антиромски протести отново заплашват крехката стабилност на нашата родина.

"Сегашната кметица Минка Капитанова, отново от ДПС, обещава от екраните на всички телевизии, че ще вземе необходимите мерки за спазване на закона, но свенливо заобикаля въпроса защо до момента не е предприела необходимото и е допуснала ескалацията на напрежението. За живеещите в кв. "Кремиковци" кражбата се е превърнала в основно препитание", посочи Симеонов.

По думите му една от основните задачи, заложена в програмата на ПФ, е за битовата престъпност и това са поставиили като условие за подкрепа на настоящото правителство.

"През изминалите 7 месеца то не извърши нищо. Няма как да не подчертаем, че точно това бездействие е причина за случаите като Гърмен, Катуница и много други", подчерта Симеонов.

От ПФ настояват:
 
1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. "Кремиковци", за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.

2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3. Разглеждане в комисии и гласуване в пленарна зала на предложение от ПФ за промени в Избирателния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, ПФ настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.

4. Започване на изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015 г. на увредените участъци от тях.

5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

7. Решаване на институционалните проблеми на българските общности зад граница чрез приемане на законови промени, предложени от ПФ.

Патриотите дадоха срок изброените условия да се изпълнят до 1 юли 2015 г. Неизпълнението им ще доведе до прекратяване на подкрепата на за правителството.

ГЕРБ: До седмица излизаме със становище

Поех ангажимент това в рамките на седмица да подготвим становище за позицията на ГЕРБ и да вървим към решаване на някои от казусите, които се поставят, коментира пред журналисти председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов.

Той обясни, че всеки ден разговарят с всички партии за законодателни промени, които могат да бъдат направени. По думите му всичко, което се предлага, е завишаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.

Смятам, че това може да бъде заложено не в Изборния кодекс, а в Наказателния, посочи Цветанов и подчерта, че трябва да се търси консенсус.

Ако влезем в хипотезата всяка  парламентарна група да дава предложения, времето няма да ни стигне до местни избори“, заяви още той.

Само дочух за подобен ултиматум, така че не бих могъл да коментирам в момента, но 1 юли е твърде кратък срок, за да могат да се случат всички неща, които искат от ПФ, заяви пък лидерът на АБВ Георги Първанов.

Що се отнася до Изборния кодекс, той подчерта, че отдавна са предлагали това да стане, а сега се опасява, че е твърде късно.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова ромите да бъдат интегрирани още от ранна възраст - с пълен достъп до детска градина, и така щели да си плащат данъците. 

От БСП пък заявиха, че в обществото има страх.

В крайна сметка мнозинството не прие вътрешният министър Румяна Бъчварова да бъде изслушана по темата "Гърмен".

Изгониха депутат от ПФ

В декларация от името на "Атака" лидерът Волен Сидеров отправи нападки срещу ПФ, една от които бе, че исканията на ПФ са свързани с искането им Агенция "Митници" да бъде оглавена от техен представител.

В отговор Валентин Касабов от ПФ призова председателя на НС Цецка Цачева да не допуска "подобни народни представители със слабо изразени актьорски таланти, да разиграват мелодрами".

"Завършвам с едно изречение, което може да бъде поантата на всичко това, което гледахме и чухме - великият Путин и перхидроленият пудел е неговият пророк", заяви още Касабов.

В отговор Цачева го отстрани от заседанието.


АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?