Основната и важна цел е да влязат пари в държавата и те влизат, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в парламента дали има заплаха за целостта на управлението след решението за пенсионните фондове, предаде БТА.

Борисов се срещна в петък вечерта в Народното събрание с депутатите от своята партия в присъствието на министри и на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Лидерът на ГЕРБ не виждал причина да бъдат "пришивани" към ДПС, само защото благодарение на гласовете на Движението, са "минали" два от най-важните закони за ГЕРБ - запазване на плоския данък и предварителните отчуждителни процедури.

Ако не бяха приети, щях веднага да си подам оставката, обяви Борисов и обобщи - това, че днес са подкрепили едно решение на ГЕРБ, не значи нито коалиция, нито кафета, нито каквото и да е било.

"Аз бих могъл да кажа обратното - коалиция между БСП и Реформаторите. Това честно ли е - не, надявам се вече да не го правят", заяви той.

По думите на Бойко Борисов, контактите му с най-важните фигури от РБ били приятелски, на доверие и уважение.

За си визитата си в НС премиерът обясни, че е поискал от депутатите от ГЕРБ да помислят как може вече прехвърлени партиди в НОИ да се върнат обратно в частните фондове.

Ако реформаторите ме убедят, че това, което сме взели като решение днес, не е добро, лично аз ще го вкарам в парламента, обеща лидерът на ГЕРБ и добави, че ще направят същото и по отношение на професионалните фондове, както е записано в програмата им.

"Затова проведохме този дебат, още сутринта щях да ги спра, но като гледам какво си пишат във фейсбук - "Път към ада", "победа" - някак си объркаха църквата, на която се моля", каза Борисов.

Премиерът декларира, че е готов на всякакви отстъпки, толерантност, диалог, но без "победа", само нея не си давал.

Защо лъжат хората, че това е национализация, когато им се дава право на избор, продължи премиерът и добави, че е възможна проверка как се стопанисват парите в частните пенсионни фондове.

"Не искам да казваме на хората къде да си сложат парите, в коя банка, фонд, в кой магазин да пазаруват", заяви Борисов.