Няма да участваме с предложение за председател на парламента, посочи той.

По думите му това ще бъде право и предимство на най-голямата парламентарна група.

Мерджанов коментира, че въпреки свръхочакванията за напрегнат и бурен пленум, заседанието на Националния съвет на БСП е приключило за по-малко от 45 минути в изключително дисциплиниран и конструктивен дух.

Председателят на БСП е информирал членовете на Националния съвет и Парламентарната група за водените разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и за консултациите между преговорните екипи на двете партии.

От БСП гледат с тревога и загриженост на възможността за предсрочни избори.

Горещо се надяваме и апелираме най-голямата политическа сила, начело с Борисов, да осъзнаят своята сериозна, тежка политическа отговорност за създаване на работещо правителство в България,
посочи говорителят на БСП.

"Все пак силата, която последователно искаше предсрочните парламентарни избори в продължение на година и четири месеца, беше ГЕРБ. Никакви извинения не биха били в състояние да оправдаят несъставянето на правителство", коментира Мерджанов.

Той подчерта промяната в диалога, в стила на поведение на Борисов след 5 октомври, но отбеляза, че през последните три седмици е загубено ценно политическо и управленско време.

Тази ориентация, която беше заявена още в нощта след изборите, за съставяне на дясноцентристко правителство, трябва да бъде окончателно финализирана, независимо от определени егоистични партийни интереси на съставящите други коалиции партии, коментира Мерджанов.

Според него темата за натиск от Брюксел за широка коалиция малко се преекспонира.

НС на БСП е утвърдил предложението на Изпълнителното бюро на партията за заместник-председател на Народното събрание да бъде предложен Янаки Стоилов.

Утре от 11.00 часа ще се състои заседание на Парламентарната група на "БСП лява България".

От ръководството на БСП предлагат за председател на групата Михаил Миков, за заместник-председатели - Ангел Найденов, Корнелия Нинова и Атанас Мерджанов, и за секретари - Захари Георгиев, Жельо Бойчев и Кристиан Вигенин.

На днешния пленум е било взето и решение за съкращаване на щата на Националния съвет на БСП с близо 8 процента. Предложението беше прието с един глас "против" и един "въздържал се", това показва разбирането за финансовата ситуация, в която се намира БСП с тази малка парламентарна група, каза Атанас Мерджанов.

Той посочи, че до края на годината ще бъдат предприети и други действия за преструктуриране на апарата на "Позитано".