Държавният глава проведе консултации с парламентарно представените партии (без "Атака") няколко часа след гласуваната от парламента оставка на правителството.

Президентът обяви, че започва още сега с ГЕРБ процедурата по последователно връчване на мандатите. Минути по-късно Плевнелиев връчи мандата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го върна веднага с отказ да предложи състав на Министерски съвет.

Държавният глава каза, че утре ще връчи проучвателен мандат на БСП, после на ДПС.

Действам бързо и решително, защото така декларираха, че желаят политическите сили и народът. Съжалявам, че партия „Атака” не се отзоваха на моята покана", каза държавният глава.
Датата на изборите е ясна - 5 октомври, заяви президентът .

Плевнелиев настоятелно помоли парламентът да предприеме следните три стъпки до края на мандата му, 6 август:

1. Актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса.
2. Парламентът да вземе решение, с което да даде възможност служебното правителство да сключва договори за външни заеми, международни договори.
3. Народното събрание да реши проблема с най-важния, по думите на президента, регулатор - БНБ. Важно е да имаме работеща централна банка, смята Плевнелиев.

БСП отхвърли и трите искания на президента

Имаме различния, така че за консенсус не може да се говори, каза след консултациите лидерът на ПГ на КБ Атанас Мерджанов.

Той потвърди, че КБ е за актуализацията на бюджета "само и единство в частта за промяна на бюджета на НЗОК".

БСП смята, че по закон гуверньорът и УС на БНБ биха могли "съвършено да си изпълняват функциите". Освен всичко друго ние нямаме депозирана оставка. Така че този въпрос не стои на дневен ред, допълни Мерджанов.

По третия въпрос той заяви, че служебното правителство трябва да се ограничи само в организацията и провеждането на демократични избори без никакви преувеличени на правомощията.

Бойко Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан не направиха изявления пред медиите след консултациите.