Студентите излязоха малко след 10,20 ч. от двора на Ректората и пеейки химна стигнаха до НС, където депутатите заседаваха. Събраха се студенти от цялата страна, подкрепиха ги и други граждани.

Протестиращите скандираха "Оставка веднага!" и носеха плакати, на един от които пишеше "Управляващите, последвайте Бисеров, отивайте при парите си и ни оставете".
Студенти хвърляха домати и яйца по парламента, който е обграден със заграждения, съобщиха "Дневник" и bTV.

Вижте снимки >>

Около час след началото на протеста полицаи се опитaха чрез кордон да избутат студентите от служебния вход на НС, през който влизат и излизат депутатите, и се стигна до сблъсъци. Студентите пробваха да пробият кордона, част от тях се хванаха за ръце и бяха обградени от полицаи на мотори. 
Трета група занесоха пейки на страничния вход, за да направят преграждения.

Студенти лягаха пред полицейски автомобили и бусове. Полицията ги влачи, за да ги отстрани от пътя, предаде OffNews. 

При сблъсъците има поне двама пострадали, предаде БНР.
Младеж е с разбита глава. Пред журналисти той разказа, че е удрян от полицаите с ключове. Друг младеж бе изкаран с линейка.

Протестиращи, сред които и възрастни хора, се оплакаха, че са били удряни и ритани от полицаи.

Петима протестиращи са били отведени в столичните полицейски управления, съобщиха от МВР. Четирима от тях са задържани заради неизпълнение на полицейско разпореждане. Един е заподозрян като участник в унищожаване на билбордове на "Атака" по бул. „Цариградско шосе.

Към 12 ч. от входа откъм "Оборище" един срещу друг се изправиха полицаи срещу протестиращи в редици. Униформени отцепиха на голямо разстояние протестиращите от входовете на НС, а откъм служебния с патрулки на жандармерията бе направена стена, за да не се вижда кой влиза и излиза. 

В пространството между парламента и паметника на Цар Освободител протестиращите докараха кофи за боклук и саксии за барикада, за да не позволят колите на депутатите да напуснат.

Полиция и жандармерия изтласкаха протестиращите, при което се стигна до нов сблъсък, и отстраниха барикадата.
От страната на "Св. Александър Невски" пък бе направена барикада с пейки, вързани с вериги.

Бял автобус се опита да влезе към Народното събрание откъм ул. "Оборище", както при сблъсъците на 23 юли.
След това полицията организира изненадваща акция по евакуирането на няколко коли с депутати, повечето от които бяха от "Атака", предаде Mediapool. Униформените обградиха с плътен кордон демонстрантите пред паметника, осигурявайки път за излизането на депутатските автомобили към Централния военен клуб.

Това предизвика протестиращите да насядат на булеварда плътно пред полицаите. Един човек успя да пробие кордона и се изплю върху колата на Венцислав Лаков от "Атака".

Около час след началото протестиращите бяха около хиляда, съобщи "Дневник". 

Междувременно заради протестите около НС възникнаха спорове в пленарна зала.

Окупацията на Ректората

Втори ден продължава пълната окупация на Ректората на СУ.
И днес с вериги студентите са затворили входовете на висшето училище.

Решението за пълната окупация обаче е възможно да бъде преразгледано, коментираха протестиращи пред НС, предаде “Фокус”.
Очаква се тази вечер да има среща, на която да се обсъди темата.

В същото време Александър Николов,  докторант от СУ, съобщи, че в подписка срещу окупацията са се подписали 600 преподаватели и студенти.

"Все по-голямо влияние, външно - има. Бивш американски посланик (Джеймс Пардю - б.р.) е бил допуснат в сградата, а служителите там, преподавателите, студентите - не. Това е недопустимо",
възмути се той.