През тези повече от месец и половина сме говорили, че работим по наш законопроект за прилагане на мажоритарната система изцяло за провеждане на избори за народни представители. Готови сме и сме на финала на нашия законопроект. Това каза на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов, цитиран от  „Фокус“.

Според него този законопроект може да бъде разгледан в рамките на 3, максимум 4 седмици.

На извънредно заседание на Комисията по правни въпроси в Народното събрание утре ще се обсъди проект за решение, свързано с проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум.

Смятаме, че това е първото и основното действие по Закона за прякото участие на гражданите, което е свързано с изпълнението и прилагането на волята на избирателите, каза шефът на правната комисия. Започваме обсъждането с убежданието и с надеждата, че ще получим подкрепа в тази връзка и от други парламентарно представени сили, коментира Кирилов.

„Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния полеви хоризонт на настоящото НС. Смятаме, че бихме успели, макар и с много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени“, коментира народният представител от ГЕРБ.

По думите му, ако НС има една седмица повече време, означава, че ще имаме по-спокойна възможност да се обсъдят детайлите.

„ГЕРБ стои зад волята на избирателите и смятаме, че наш ангажимент да поемем тази работа и да опитаме да се справим до разпускане на 43-тото НС“, заяви Данаил Кирилов., имайки предвид проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум.

От ГЕРБ призоваха новият президент Румен Радев да не разпуска веднага парламента, за да може да бъде приет нов изборен закон.

В отговор на упреци на БСП Александър Ненков коментира, че ако от ГЕРБ са имали желание някой да замита нечии следи с искането си за удължаване на работата на парламента, са щели да вземат мандата от президента Росен Плевнелиев и да го реализират.

Според него, ако от БСП са толкова искрени в техните притеснения, е трябвало те да вземат мандата, а не да бягат от отговорност и да извадят наяви всички неща, които ги притесняват.

Ненков посочи, че искат живота на този парламент да се удължи с няколко седмици до приема на промените в Изборния кодекс, за да могат да се съобразят с волята на избирателите, изразена на референдума.

Омбудсманът Мая Манолова смята, че оставащите работни дни на парламента са достатъчни, за да се произнесат депутатите по резултатите от референдума.

Смятам, че това Народно събрание е длъжно да се произнесе и народните представители, и парламентарните партии би следвало да имат достойнството с действие да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума. Ако решението остане за следващия парламент, то той не е задължен да го разгледа, добави Мая Манолова.