Това показват четири социологически проучвания, публикувани след атентата в Манчестър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това означава, че свиканите от Мей предсрочни парламентарни избори на 8 юни ще бъдат много по-оспорвани, отколкото се предвиждаше преди месец, и че тя може да не спечели категоричната победа, на която се надяваше.

Според сондаж на института Оу Ар Би консерваторите ще спечелят 44 процента, а лейбъристите 38 процента. Само за седмица преднината на торите се е стопила от 12 до 6 процентни пункта.

Вестник "Сънди таймс" публикува в днешния си брой проучване на института "Югав", направено на 25 и 26 май с участието на 2003 респонденти. Според него управляващата партия ще вземе 43 процента, а основната опозиционна политическа сила - 36 процента. Стопяването на преднината на торите от предходната седмица тук е само един процент.

Проучвания на агенциите "Ъпиниум" и "КомРес" обаче показват сриване на преднината на торите съответно с 10 и с 12 процентни пункта.

"Тереза Мей със сигурност е категоричен фаворит, но в момента не е ясно колко голяма победа ще успее да постигне", каза за Ройтерс преподавателят по политология Джон Къртис от университета "Стратклайд".

"Вече не е сигурно, че тя ще получи огромното мнозинство, което се канеше да постигне", допълни Къртис.

Мей свика предсрочни избори, за да спечели по-голямо мнозинство в парламента, което да й даде повече свобода в преговорите за Брекзит, за да спечели време да се подготви за справяне с последиците от напускането на ЕС и за да засили контрола си върху партията.

Но ако не успее да постигне много по-голямо от сегашното мнозинство от 12 места в парламента, хазартното й решение за свикване на предсрочни избори ще се увенчае с неуспех и авторитетът й може да бъде подронен точно в началото на официалните преговори за Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин представи неотдавна програма, силно повлияна от левите идеи. Тя предвижда национализиране на секторите на транспорта, енергетиката, водните ресурси и пощите, както и увеличаване на социалните разходи и повишаване на данъците за най-богатите лица и предприятия.

В същото време програмата на консерваторите предвижда предизвикала противоречие реформа на социалните плащания за възрастните, която може да засегне финансовото положение на много от тях.