Правителството има точен план за договаряне на условията по Брекзита с Европейския съюз и има нужда от политическо единство в Лондон, аргументира се Мей.

"Проведохме заседание и стигнахме до съгласие, че трябва да бъдат свикани общи избори на 8 юни", съобщи Мей в изявление, прочетено пред резиденцията й на "Даунинг стрийт".

Тя посочи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети.

"Нуждаем се от общи избори и то сега. В този момент имаме единствен шанс да постигнем това... преди да започнат подробните преговори", за излизане от структурите на Европейския съюз, подчерта Мей, цитирана от "Фокус" и БТА.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин приветства решението на  Тереза Мей да „даде на британците шанса да гласуват за правителство, което ще постави на първо място интересите на мнозинството“.

Лейбъристите ще предложат на страната ефективна алтернатива на правителството, което се провали във възстановяването на икономиката и доведе до понижаване на жизнените стандарти, заяви Корбин.

Подкрепата на лейбъристите означава, че при гласуването на предложението в Камарата на общините, което ще се проведе утре, Мей ще получи необходимото й мнозинство от две трети, отбеляза "Индипендънт", цитиран от "Фокус".

Европейската комисия отказа да коментира по същество съобщението за свикването на предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Говорител на комисията заяви, че ще коментира утре, защото новината е била съобщена след началото на днешната редовна обедна пресконференция на ЕК. ЕС е съюз на демокрации - има избори навсякъде, това е нормално и е хубаво, подкрепяме го, добави той.