Британците днес гласуват за нов състав на долната камара на парламента - Камарата на общините.

Парламентарните избори във Великобритания се произвеждат в четвъртък от 1935 г., съобщава ДПА, цитирана от БТА. Официално изискване за датата на изборите няма до 2011 г., когато е приет закон, според който те трябва да се произвеждат на всеки пет години в първия четвъртък на месец май.

Някои британци смятат, че традицията да се гласува в четвъртък произлиза от това, че този ден от седмицата е бил пазарен в повечето градове. Така хората можели да отидат и на пазар, и да гласуват.

Според други гласуването в четвъртък е свързано с факта, че магазините затваряли по-рано в този ден преди въвеждането на седемдневната работна седмица за тях. Така гласоподавателите имали повече време да стигнат до изборните секции.

Според трета популярна теория четвъртък бил избран за гласуване, за да се даде възможност за формиране на новото правителство през уикенда.

През днешния четвъртък 30 милиона гласоподаватели ще изберат депутати в 650 избирателни окръга. За местата в парламента се борят близо 4000 кандидати.

Две нови проучвания на общественото мнение отреждат равни резултати на двете водещи партии във Великобритания - консерваторите и лейбъристите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
По-големият партньор в управляващата коалиция и основната опозиционна сила получават по 34% в анкетата на института "ЮГъв" за вестник "Сън".

Друг сондаж, на социологическа агенция "Сървейшън", дава аналогични резултати - по 33 на сто за двете партии.

Сегашният британски премиер Дейвид Камерън, лидер на Консервативната партия, обеща, че ако остане начело на правителството след днешните избори, до края на 2017 г. ще бъде организиран референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз.

Вижте снимки >>>

Процедурата на британските избори

Право на глас имат
всички британски граждани, навършили 18 години, както и граждани на Република Ирландия и на Общността на нациите, пребиваващи във Великобритания.
Гражданите на ЕС нямат тази привилегия.

Британската кралица Елизабет Втора не гласува, тъй като трябва да е безпристрастна. Право на глас нямат и членовете на горната камара - Камарата на лордовете, които не се избират, а назначават. Право на глас нямат и затворниците, заради което страната редовно е критикувана от ЕС.

Изборите за депутати в Камарата на общините са преки, тайни и по мажоритарната система. Провеждат се в един тур. Избирателните окръзи са общо 650 (533 в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия).

Кандидатите за депутати са 3971. Всеки окръг излъчва един депутат. Кандидатът, който спечели най-много гласове, влиза в парламента, дори и да е получил под 50 процента.
 
Тази система фаворизира големите партии в ущърб на малките. Така например на изборите през 2010 г. консерваторите спечелиха 47 процента от местата в парламента, получавайки едва 36 процента от гласовете на избирателите. Тогава лейбъристите получиха 40 процента от местата в парламента, спечелвайки само 29 процента от гласовете на избирателите.
 
Референдум, целящ да промени избирателната система, организиран през май 2011 г., не постигна целта си.

Партията, изпратила в Камарата на общините най-много депутати, съставя правителство.

Ако нито една партия не спечели абсолютно мнозинство, има два сценария - съставяне на коалиционно правителство или на правителство на малцинството, ползващо се с подкрепата на други партии или разчитащо на временни съюзи при всяко гласуване в парламента.

За премиер се определя лидерът на партията, която има най-много депутати в Камарата на общините.

Датската премиерка "на избори" в Уелс

Датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит ще бъде днес във Великобритания, за да подкрепи своя съпруг лейбърист, който е кандидат на парламентарните избори в страната.
 
Датската социалдемократка ще бъде в град Нийт, Южен Уелс, заедно с мъжа си Стивън Кинък. 45-годишният син на бившия лидер на Лейбъристката партия Нийл Кинък се бори за депутатско място в района.
Левоцентристката формация доминира на политическата сцена в Уелс от 20-те години на миналия век.