След обработени 20.67% от протоколите на районите избирателни комисии води „Народен фронт” на премиера Арсений Яценюк с 21,67%, Блокът на Петро Порошенко събира 21,63%, обединението "Самопомич" - 10,41% , "Опозиционния блок" - 9,61%, Радикалната партия на Олег Ляшко - 7,7%, "Баткивщина" - 5,93%.

Избирателната активност по данни от 198 избирателни окръга е била 52,42%. Най-голяма избирателна активност има в Лвовска област 70%, а най-малка с Донецка област - 30,8%.

Резултати от екзит пол

Блок на Петро Порошенко е първи с 23 процента. Втори с 21,3% е Народният фронт. На трето място е националистическата партия "Самопомощ" на кмета на западния град Лвов Андрий Садов с 13,2%.

Със 7,6 процента, основната проруска формация, Опозиционен блок на Юрий Бойко.

Радикалната партия на ексцентричния популист Олег Ляшко е пета с 6,4 процента.

На шесто място е партията "Баткившчина" на бившия прозападен премиер Юлия Тимошенко с 5,6 процента. Седма с 6,3 нпроцента е националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок.

Никоя друга формация не преодолява 5-процентната бариера за влизане във Върховната рада.

рещнах се с Порошенко и във възможно най-кратък срок ще образуваме коалиция. Основата за коалицията е споразумението за асоцииране с ЕС", отбеляза след обявяване на предварителните резултати премиерът Арсений Яценюк.
Според проучванията екзит пол двете политически сили могат да получат около 45 процента от гласовете на избирателите.

Порошенко също изрази готовност за съвместна работа с Яценюк, отбелязва ДПА. Същевременно президентът определи резултатите от парламентарните избори като подкрепа за водената от него проевропейска политика.
 
"Три четвърти от избирателите гласуваха за западен курс на Украйна", заяви той. 

Порошенко благодари на своите сънародници, че са гласували за "демократично, реформаторско, проукраинско и проевропейско мнозинство".

Украинците показаха, че подкрепят моя план за прекратяване на конфликта с проруските сепаратисти в югоизтока, каза Порошенко в изявление, поместено на президентския сайт.