Върховният касационен съд (ВКС) отклони искания, отправени от независими депутати и такива от няколко партии, сред които "Нова България", "Обединена България", "България без цензура", "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", ГЕРБ, БСП и др.

Сред мотивите на решението на магистратите, което е било взето на пленум днес, че някои от жалбите не са конкретни, сочените нарушения в тях са преодолими, не са подкрепени с доказателства или не представляват основания да се приеме наличието на връзка между конкретни изборни нарушения и опорочаване на вота на избирателите, съобщиха от пресцентъра на съда.

Органите, които имат право да пращат жалби до Конституционния съд (КС), са президентът, главният прокурор, върховните съдилища и 48 депутати от действащ парламент, затова партиите сезираха и ВАС и ВКС.

Върховният административен съд (ВАС) обаче реши да изпрати на КС пет жалби на различни политически формации срещу резултатите от изборите.

Една от жалбите е от Патриотичния фронт, с която се иска касиране на парламентарния вот в Турция заради множество допуснати нарушения, съобщиха от съда.

От коалицията НФСБ-ВМРО са посочили, че изборният процес там е протекъл "при груби нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя".

Изброени са примери за нарушения, основно в град Чорлу. Едно от тях е липса на гаранции, че избирателите са дали вота си само веднъж, друго - че е имало гласуващи, придружавани от лица без необходимия документ, както и, че има секции, в които са отчетени гласовете на нереалистично голям брой избиратели – над 936.

Другата жалба е от петима кандидат-депутати от 10-и МИР в Кюстендил – Васил Иванов от "България без цензура", Виктор Янев от ГЕРБ, Георги Петров от Патриотичния фронт, Иван Андонов от БСП и Офелия Димова от "Нова България.

Те настояват за касиране на резултатите в Кюстендил, където след изборите започнаха протести заради разпределението на мандатите от Турция, което вкара Александър Методиев-Бат Сали от ДПС в парламента.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан отказа да оттегли депутата, тъй като така щяла да бъде нарушена Конституцията.

Жалба има и от шестима кандидати за депутати от Реформаторския блок в 16-и МИР, които искат касиране на избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС.

Още една жалба отива в КС - от партиите "Нова алтернатива" на бившия министър на отбраната Николай Цонев, "Обединена България" на Илиана Раева и "Нова България" на Ивайло Симеонов. Те настояват за касиране на вота в 25-и избирателен район в София.

Другата жалба е от независимия кандидат-депутат Никола Вапцаров, издигнат от инициативен комитет в Благоевград, който също не е доволен от разпределението на мандатите.

ВАС е отказал да сезира КС по шеста жалба - от лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, който беше кандидат-депутат в листата на "Коалиция - лява България" в 17-и МИР в Пловдив. Той е оспорил избора на Манол Генов, който също бил в листата на левицата, но според магистратите няма мотивация и посочени конкретни нарушения.