Избирателите в силно консервативния щат, крепост на Републиканската партия, нанесоха тежък политически удар на президента Доналд Тръмп и почти напълно заличиха крехката преднина от две места на републиканците в Сената, отбеляза Асошиейтед прес.

Президентът Тръмп подкрепи кандидата на Републиканската партия Рой Мур, чиято кампания бе помрачена от обвинения в сексуални посегателства над непълнолетни преди няколко десетилетия, припомни Ройтерс.

Седемдесетгодишният Мур, който е бивш съдия от щатския Върховен съд на Алабама загуби от 63-годишния демократ Дъг Джоунс, който е бивш прокурор.
Сенаторското място от Алабама бе овакантено, след като републиканецът Джеф Сешънс стана главен прокурор и министър на правосъдието.

Вотът в Алабама раздели Републиканската партия, чиито членове влязоха в спор дали да бъде подкрепен Мур, за да се запази минималното мнозинство на партията в Сената, където републиканците имаха 52 от 100 места, или да се разграничат от него заради обвиненията в сексуални посегателства. Сега мнозинството на републиканците е намалено - те ще имат 51 сенатори, а демократите 49.

Доналд Тръмп поздрави Дъг Джоунс за победата на изборите. Президентът каза в "Туитър, че Джоунс е извоювал "трудна победа" и добави, че "победата си е победа", предаде ДПА.