Жириновски е кандидат  за президентския пост още от 1991 година. Той постига най-добрия си резултат на изборите през 2008 г., когато заема трето място с над 9 на сто от гласовете. Жириновски е най-възрастният сред тазгодишните кандидати за президентския пост.

71-годишният лидер на дяснопопулистката либeрално-демократичeска партия на Русия формално е в опозиция, но отдавна е част от статуквото и е верен на линията на Кремъл. Неговите изяви, при които той обича да заплашва Запада, са неотменна част от руските ток-шоута. В сравнение с него, Путин изглежда умерен и благоразумен. Жириновски обаче не е истински противник и конкурент на Путин.

Програмата на Жириновски

Председателят на Либерално-демократичната партия на Русия(ЛДПР) Владимир Жириновски ще се яви на президентските избори в Русия през март с програма, състояща се от 100 точки, сред които обявяването на амнистия, хуманизацията на Наказателния кодекс на Русия, организирането на военно-полеви съдилища за борба с престъпността, боядисването на Кремъл в бяло и връщането на имперската символика.

Програмата на Жириновски се казва "100 хода: Време е да направим мощен тласък напред!“. Целта на програмата е "да се установи ред и да се осигури доход за семействата, достатъчен за живеене, а не за оцеляване“.

Освен другите неща, Жириновски смята, че е целесъобразно да се премести президентската резиденция от територията на Кремъл и да се върне имперската символика: черно-жълто-белият флаг и химнът "Боже, Царя храни!“(от 1833 г.).

Освен това той предлага "да бъдат поставени орли, вместо звездите, на кулите на Кремъл“ и боядисването му в бял цвят.

Лидерът на либерал-демократите планира да "строи страната без комунизъм, нацизъм, авторитаризъм и расизъм“, да признае всички революции за зло и да върне старите имена на градовете, а една от улиците в Москва да бъде кръстена в чест на цар Иван IV Грозни.

Политически възгледи и идеи

Владимир Жириновски е водач на групата на Либерал-демократическата партия, но стана известен с крайни прояви на шовинизъм, контрастиращи с названието на партията му.

Преди години той направи остро изявление и нарече българския президент негодник по руската телевизия "Россия 1".  Изказването му беше по повод интервю на Росен Плевнелиев, в което той определи Русия като "националистическа и агресивна държава".
"Трябва да го изгонят този президент, това не е президент на България, а обикновен лакей на ЦРУ, който напада Русия-спасителката му, вместо да лази в краката ни", обяви в отговор Владимир Жириновски.

Миналата година Жириновски реши да отпразнува победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Той организира банкет за 100 000 рубли и купи за  сътрудниците си 132 бутилки шампанско, като им предложи да пият за промяната на политическия курс в САЩ.

Други възгледи на Владимир Жириновски: 
- За получаването на помощ от Москва, Кипър трябва да влезе в състава на Русия и да въведе рублата.
- Лидерите на големите световни държави не бива да имат жени, защото те им пречат да управляват държавата.
- Коментарът му  след като руски бомбардировач бе свален от турски изтребител в небето над Сирия на 24 ноември 2015 г.:
"Турция може да бъде съкрушена с ядрен удар. Истанбул може да бъде унищожен много лесно – достатъчна е една ядрена бомба и градът изчезва. Съюзниците на Турция в НАТО няма да искат да се месят, защото не искат да умират в ядрен пожар”, казва в ефира на радио "Говори Москва”.

Кой е Владимир Жириновски?


Владимир Жириновски е роден в Алма Ата, бившата столица на тогавашната съветска република Казахстан.

Баща му Волф Еделщайн е евреин, роден през 1907 г. в град Костопол, Ровненска област, Украйна. След като силите на Оста окупират Ровненска област, родителите и сестра му са разстреляни, а той и по-малкият му брат Аарон са евакуирани в Алма Ата. Там той се запознава с майката на Владимир Жириновски - Александра Павловна Жириновская, рускиня.

След войната Волф и брат му, тъй като са с полски паспорти (до 1939 г. Ровненска област е била в пределите на Полша), са принудени по заповед на Сталин да се върнат в Полша. Няколко пъти е била отказвана виза на баща му за СССР, поради което е принуден да живее далеч от семейството си и изгубва връзка с тях, заминавайки за Израел.

Жириновски е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, бил е заместник-председател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Въпреки нейното име, създадената от него Либерално-демократическа партия на Русия е смятана за ултра-националистическа партия.

Доходите на Владимир Жириновски - сега депутат от руската Дума, са нараснали 15 пъти през 2017 година. Според официалната му декларация, той е заработил 79.1 милиона рубли (1.4 милиона долара). Доходът му от предходната година е 5.3 милиона рубли.