Управляващите спечелиха изборите и в 11 регионални парламента, според данни от избирателната комисия, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Независим орган, наблюдаващ изборите, заяви, че резултатите показват силното влияние на правителството върху политиката в Русия и трудностите, пред които са изправени опозицията и независимите кандидати.

Публикуваните днес предварителни резултати показаха, че само един от 21 кандидати за губернатор на "Единна Русия" е получил по-малко от 50 на сто от гласовете.

Състоялите се вчера избори се смятат за генерална репетиция за парламентарните избори догодина, отбелязва Асошиейтед прес. Избирателната активност в Русия беше малко под 50 на сто.

Руската опозиционна партия ПАРНАС, която беше допусната да участва в парламентарните избори само в земеделската област Кострома, получи под 2 на сто от гласовете.

Иля Яшин, лидер на ПАРНАС, призна поражението. Той заяви във Фейсбук, че партията е положила усилия да се пребори с гигантската машина, но е загубила.

Независимата асоциация за наблюдение на изборите "Голос" съобщи, че те са извадили наяве липсата на политическа конкуренция в Русия и пълния контрол на правителството над изборния процес и резултатите.

Оранизацията посочи, че властите не допускат под най-различни предлози независими кандидати до участие в изборите и отказват ефирно време на опозицията.

"Резултатите от изборите в повечето избирателни кампании бяха предопределени от решенията и действията на сегашните власти и избирателни комисии, организиращи изборите, още на стадия на номинацията и регистрацията на кандидатите и партиите", заяви асоциацията за мониторинг.

"Голос" съобщи, че вчера е получила над 200 оплаквания за нарушение при гласуването, включително за гласоподаватели, упражняващи правото си на глас повече от веднъж и за възпрепятстване на работата на наблюдателите.