Росен Плевнелиев коментира пред журналисти, че да се отиде на нови избори през януари и февруари е недопустимо от гледна точка на желанието на народа. Избори в изборите ще бъдат доказателство за чисто партийни сметки, категоричен бе държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него, като не се раздават постове на партиен принцип, а има ясна програма.

Плевнелиев очаква втори кръг от преговори, който да се проведе по същество. За президента единственият начин да има стабилно правителство е да се договори ясна програма за действие, разписана по месеци и по която политическите партии да се обединят.
Тя може да не бъде за четири години, но поне за година-две напред да бъде достатъчно конкретно разписана, добави Плевнелиев.

По думите му абсолютно възможно е да има тематична коалиция. Съвсем възможно е някои смислени мерки да се подкрепят от левите, а другите от либералите, няма нищо лошо в това, смята президентът, цитиран и от БНР.

"Категорично заявих като държавен глава, че няма да участвам в измислянето на каквито и да било коалиционни формули. Коалиции в президентската институция няма да се правят", каза още Росен Плевнелиев.

"Впечатляват ме добрият тон, конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство. Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и ни чакат", каза още държавният глава.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра целия партиен актив в НДК, където се решава как и с кои партии да продължат преговорите за съставяне на правителство.