Това показват данните от новото проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено от 13 до 19 май 2016 г. сред 819 пълнолетни българи чрез пряко интервю, предаде "Дневник".

Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. насам. Проучването е независимо от външно финансиране.

Близо 25% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако изборите се провеждаха сега, а над 12% - за БСП.

Над 5% обявяват, че ще гласуват за ДПС, близо 5% - за партиите на Реформаторския блок, а над 4% - за партиите на Патриотичния фронт. За АБВ са готови за гласуват 3%, а други 3% декларират, че биха гласували за формация на Слави Трифонов. Близо 3% е потенциалният електорат на "Атака", а 37% заявяват, че не биха гласували.

Съотношението между основните две партии остава две към едно в полза на ГЕРБ, макар доверието в правителството да не показва ентусиазъм.

За отбелязване е чувствителният дял готови да гласуват за Слави Трифонов. Хипотетична негова формация вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите – група с по-нестабилно електорално поведение.

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер, отбелязват от "Галъп".

Интерес буди също сравнително по-ниската от обичайното декларирана подкрепа за ДПС.

Напълно ориентировъчно – от днешна гледна точка при избори сега в парламента биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторите, Патриотите, а АБВ, потенциална партия на Слави Трифонов, както и "Атака", имат своите съвсем реалистични изгледи.

Ежемесечните изследвания на "Галъп интернешънъл" позволяват да се проследят и тенденции вътре в коалициите.

Например, в Патриотичния фронт в последните месеци половината отговори са спонтанни споменавания "Патриотичен фронт", докато останалите се поделят поравно между НФСБ и на ВМРО. Като цяло електоралните позиции на Патриотите са стабилни.

Подобна е ситуацията и в Реформаторския блок, където спонтанните отговори "Реформаторски блок" са най-чувствителен дял, но отчетливо личат и електорати на съставните партии – тяхната мобилизация в момента явно позволява на сумарния резултат на реформаторите да остава сравнително устойчив.

Този резултат ще зависи от конкретните политически действия на различните формации и лидери в блока в предстоящите месеци.