Това заяви пред журналисти в Сочи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА. Песков направи изявлението си в отговор на журналистически въпрос дали администрацията на президента Владимир Путин помага за подготовката на кампанията на потенциалната кандидатка за държавен глава.

Интрига в изборите >>>

Говорителят на Кремъл не можа да потвърди или отрече съобщенията, че самият Путин на среща с 35-годишната Собчак бил изразил недоволство от плановете й да се кандидатира за президент. Песков поясни, че не е присъствал на тази среща.

Отговаряйки на въпрос дали в Кремъл смятат популярната телевизионна звезда от Санкт Петербург за "достоен съперник", президентският говорител отбеляза, че избирателната кампания още не е започнала и никой от евентуалните кандидати не е регистриран.

"Засега едва ли може да се говори за предполагаеми съперници на Путин, защото самият Путин още не е говорил дали има намерение да се кандидатира за нов мандат", каза Песков. Той добави, че сега Путин е "изцяло концентриран върху президентската си работа".

Ксения Собчак е дъщеря на покойния популярен политик реформатор от 1990-те години и бивш кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който е и един от политическите ментори на младия тогава петербургски политик Владимир Путин.

Обявявайки вчера президентските си амбиции, тя призова нейната кандидатура да се разглежда като вариант "против всички". Тя заяви също, че в рамките на избирателната кампания ще настоява за участие в изборите да бъдат допуснати опозиционерът Алексей Навални и други кандидати от либералната опозиция.