Това сочат резултатите от преброяването на 95% от бюлетините, предаде ДПА, цитирана от БТА. Коморовски, който временно изпълнява длъжността президент след смъртта на държавния глава Лех Качински в самолетната катастрофа край Смоленск през април, получава 52,63% от преброените гласове срещу 47,37% за Ярослав Качински, братът близнак на загиналия президент.
Избирателната активност е била 55,3%.

В по-ранен етап на преброяването, при проверени 50% от бюлетините, Качински, който е председател на дясната партия "Право и справедливост", изпревари с малка разлика своя опонент.

Очаква се обаче Коморовски да затвърди победата си, тъй като се радва на най-голяма подкрепа в големите градове, а подадените там бюлетини се броят последни. Официалните окончателни резултати ще бъдат обявени днес следобед.

Малко след първите данни за вота, Ярослав Качински призна поражението си
"Трябва да започна с това, което се изисква от добрите маниери, тоест да поздравя победителя. Искам да благодаря на всички, които участваха в тези избори, и най-вече на хората, които са ме подкрепили”, каза лидерът на консерваторите пред свои привърженици.
Той отбеляза, че неговата партия има шанс да спечели парламентарните избори догодина.  

Резултатът от предсрочните избори се очаква да помогне при определянето на скоростта и мащаба на икономическите реформи на страната, както и тона за връзките с ЕС и Русия през следващите години. Изборите бяха наречени най-странните в Полша след падането на комунистическия режим през 1989. 

Актуализирано в 05.00 часа, 05.07.2010 г.