"Джигсо", подразделение за разработки на "Алфабет", компанията-майка на Гугъл, съобщи, че свободните и честни избори зависят от достъпа до информация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За да бъде той гарантиран, сайтовете за новини, човешки права и наблюдение на изборите трябва да бъдат защитени от кибератаки.

Комплектът от безплатни инструменти на Джигсо, наречен "Защити изборите си", е до голяма степен "препакетиране" на съществуващи инструменти.

Предложените инструменти могат да бъдат полезни на различни групи и частни лица, но "Джигсо" заяви, че се фокусира върху изборите заради нарастването на кибератаките срещу медии и сайтове за информация за изборите в изборния период.

"Джигсо" иска да помогне на сайтовете да инсталират инструментите преди президентските избори във Франция на 23 април.

Повечето инструменти са безплатни, макар че "Проджект шилд" е ограничен за медии, журналисти, правозащитни групи и организации за наблюдаване на изборите.

Не е известно дали тези инструменти са можели да предотвратят някои от привлеклите общественото внимание кибератаки, извършени наскоро, като кражбата на имейли от компютрите на Демократическата партия на САЩ по време на предизборната кампания миналата година.

Инструментите не спират директно действията на хакерите, но могат да помогнат срещу кражбата на пароли, която често предшества кибератаките, отбелязва АП.

Гугъл и "Джигсо" обединяват силите си за защита на гражданските сдружения и организациите, свързани с изборите срещу кибератаки в момент, когато технологичната индустрия опитва да се защити от критиките, че не прави достатъчно срещу опитите за повлияване на резултатите от изборите, отбелязва Ройтерс.

Нарастващата честота на онлайн атаките накара правителства и продемократични групи да търсят средства за борба с хакерите и надигащата се вълна от фалшиви новини.