При преброени 97% от бюлетините на вчерашния втори тур, Додон събира 55,3 процента от гласовете, а Санду е с 44,7 на сто, обяви избирателната комисия. Додон излезе победител и на първия тур на 30 октомври.

"Спечелихме. Всички го разбраха", каза Додон на среднощна пресконференция.

Той благодари на опонентката си за "добрата предизборна кампания", поздрави я за "достойния за похвала резултат" и обеща да "вземе предвид позицията на избирателите на Мая Санду".

Официалните резултати ще бъдат оповестени от избирателната комисия по-късно сутринта.

И двамата кандидати разкритикуваха "лошата организация" на вота и се оплакаха, че е имало недостиг на бюлетини в изборни секции в чужбина.

За пръв път от 1997 г. Молдова избира държавен глава на всеобщи избори. Избирателната активност достигна 53,3 процента.

Додон е лидер на Партията на социалистите на Република Молдова и бивш министър на икономиката. Санду е бивш министър на образованието и е работила в Световната банка.

Президентските избори поставиха едни срещу други привържениците на сближаването с Русия и защитниците на евроинтеграцията.

Додон се ангажира да работи за промяна на икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, подписано през 2014 г. от проевропейските молдовски власти. Той обещава да направи така, че страната му да може да търгува както с Русия, така и с ЕС.

Споразумението позволи постепенното отваряне на европейския пазар за молдовски продукти и в момента половината износ на Молдова е към съюза.

Тази стъпка обаче разгневи Москва. Тя веднага наложи ембарго върху вноса на плодове и месо от Молдова, ощетявайки по този начин молдовците, много от които се прехранват от земеделие.