Това заяви на пресконференция край Кърджали лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от Дарик. За него това не е поставяне на ултиматум пред министър-председателя Бойко Борисов, а е един обективен анализ на случващото се след вота през май т.г.

Местан е категоричен и в оценката си, че реформаторите и патриотите са образували вътрешен мини коалиционен формат, двете формации са лика и прилика, съюзът между тях е деформаторски блок и като цяло е ретрограден. В тази връзка Местан твърди още, че ако премиерът Бойко Борисов иска неговият втори кабинет да бъде успешен, то той трябва да се освободи от този ксенофобски камък.В противен случай ще има силно реформаторско говорени без реформи.

Тези дни отбелязваме 30-годишнината от насилствената смяна на имената на българските турци, но не казваме толкова години от „възродителния процес”, а от последния етап в борбата срещу комунистическия режим, уточни Местан. Освен тези три десетилетия, изминали са и 42 години от преименуването на жители на Централните и Югозападни Родопи и целия този период е време да присъства в учебниците по история, смята той.

Лидерът на ДПС ще поиска и личен разговор с премиера Борисов по един сериозен казус. За първи път във вековната история на организираното ловно движение у нас в Момчилградско се правят опити хората от ловното поле „Равен” да бъдат разделени и политизирани и това за ДПС е абсурдно и недопустимо.

Колкото до наложените му 15 акта за говорене на турски език на предизборни прояви, то експертите са категорични, че това не е в нарушение на изборния кодекс и ако е необходимо Местан ще стигне до съда в Страсбург.

По обяд в кирковското село Могиляне се проведе традиционният възпоменателен митинг в памет на жертвите през зимата на 1984-1985 г. С участието на лидера на ДПС Лютви Местан на 27 декември възпоменателен митинг ще се състои и на централния площад в Момчилград.