Пред БНТ той коментира скандала с подписките на партиите за евровота, че "такива мърляви работи като ЕГН-та отдавна са разпродадени", предаде "Фокус".

По думите му истинските "хубави" лични данни са къде работите, колко ви е заплатата, колко ви струва апартаментът, кога почивате, колко деца имате и в кое училище ходят.

"Те служат за всичко, най-невинно за реклама, второ – за изнудване, трето – за каквото поискате, или за да ви вземат жилището, което е масовата практика”, допълни математикът.

По думите му в момента между 1/2 и 1/3 от всички лични данни в България са напълно компрометирани.

Той обясни, че основната дупка за изтичане на лични данни са изборите.

"Има едни торби, на минали избори гледахме някакви малоумни, които носят торбите, и което няма никакво отношение към резултата, защото има използвани бюлетини, които са боклук, има обаче други работи – списъците. Там срещу всеки гласувал е написано ЕГН. Тези торби се съхраняват в мазе без никакъв контрол”,
обясни Константинов, който е бивш член на ЦИК.

Към 19 ч. снощи в ЦИК са подадени 210 оплаквания. Само срещу две партии засега няма сигнали за злоупотреби с подписи.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира пред bTV, че според нея опасностите са преувеличени, тайната на вота не е застрашена.

Новият председател на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов заяви, че ще свика заседание заради казуса с нерегламентираното използване на ЕГН-тата. Според него действително има изтичане на данни и трябва да се провери откъде идва проблемът.

Пред БНР той обяви, че софтуерът на ЦИК не дава достатъчно ниво на защита на личните данни.

„Срещу кандидатурата на Димитър Стоянов за евродепутат се събираше подписка и затова смятам, че това е провокация. Дискредитирането ни идва от конкурентна партия”, заяви Капка Георгиева от Национал-демократична партия пред Нова телевизия.

Вчера стана ясно, че омбудсманът Константин Пенчев е подкрепил партията.

Георгиева обясни, че част от подписите били събрани на принципа на членовете на партията, които се обърнали към семейства и приятели.

"При подписите, събирани на улицата, се появява големия брак”,
каза бившата съпруга на Волен Сидеров.