Това обясни новият председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред БНР по повод скандала с подписките в ЦИК за европейските избори.

По думите му проблемът с проверката на ЕГН-тата в сайта на ЦИК идва от това, че разпоредбата е нова и софтуерът на комисията не дава достатъчно ниво на защита на личните данни. Той видял как работи софтуерът.

Според Караджов действително има изтичане на данни и трябва да се провери откъде идва проблемът.
Той каза, че проверките дали партиите са нарушили Закона за личните данни при съставянето на подписките за регистрацията си могат да отнемат два месеца.

По-късно на пресконферения от новото ръководство на КЗЛД обясниха, че ще прегледат цялата нормативна база и ако има нарушения на администратори за злоупотреба с лични данни, ще бъдат наложени санкции.
Глобите са от 10 000 до 100 000 лева, предаде БТА.

От КЗЛД увериха, че комисията ще работи без партийни пристрастия.

Венцислав Караджов каза, че вчера са били подадени в комисията 40 жалби за злоупотреби с лични данни при регистрацията на партии. Все още от комисията не са проучили за кои партии става въпрос.

Към 19 ч. снощи в ЦИК са подадени 210 оплаквания. Само срещу две партии засега няма сигнали.

По-късно днес в ЦИК ще има среща с новото ръководство на КЗЛД и представител на прокуратурата.

Мария Матева от КЗЛД заяви, че всеки, с чиито лични данни е било злоупотребено, може да поиска заличаване на данните си от администратора.
Тя добави, че е само в компетенциите на ЦИК да заличат партия за евроизборите.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира по-рано пред bTV, че според нея опасностите са преувеличени, тайната на вота не е застрашена, а всички партии са представили повече от необходимите 2500 подписа.

До момента в прокуратурата са постъпили 20 жалби, обясни главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос, съобщи БГНЕС.
Единият от подалите жалба е омбудсманът Константин Пенчев.

Цацаров отрече твърдението, че от тук нататък "топката" в прокуратурата.

"При всички случаи по всяка от подадените жалби ще бъде извършвана проверка, защото проверката трябва да касае извършвано документно престъпление, ако е извършвано", каза той.

По думите му прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно.

"Това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК", категоричен бе Цацаров.

Според това какви данни са посочени в конкретните данни, ще се прецени дали да бъде образувано едно производство.