По думите им, на цялата територия на страната гласуването е преминало „успешно”, с висока избирателна активност. В няколко избирателни секции наблюдателите са регистрирали редица незначителни нарушения, но те няма да се отразят на крайния резултат от гласуването, съобщават от ЦИК. Според информацията, предварителни данни за вота на хората ще бъдат известни още в понеделник, предаде "Фокус", позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Неизвестни стрелци откриха огън в събота в северно Косово срещу сграда, използвана от силата на НАТО КФОР, и оставиха писмо със заплахи срещу сърбите, които смятат да участват в гласуването днес. Става дума за политическа заплаха срещу изборите, заяви говорителят на косовската полиция Бешим Хоти, без да може да уточни кой стои зад заплахата. Изстрелите бяха произведени в събота вечерта в селището Зубин Поток и причиниха само материални щети, уточни говорителят.

Днешните избори са първите парламентарни избори след обявяване на независимостта през февруари 2008 г.

Около 1,6 млн. регистрирани избиратели, от които около 70 000 гласуваха за първи път избераха 120 депутати в парламента от 1625 кандидати, предложени в 29 листи на партии, коалиции и граждански сдружения, сред които седем албански и осем сръбски.
 
Взети всички мерки за нормалното протичане на изборния ден, увери в интервю за "Хоризонт" посланикът на Косово у нас Ариана Жерка Ходжа. Акредитирани бяха 30 хиляди наблюдатели. Сред тях има както представители на политическите партии, на неправителствени организации, така и на международни наблюдатели от Европейския съюз и от европарламента. Сред надпреварващите се за вота на избирателите формации има 8 сръбски и 1 черногорска. Според посланик Ариана Жерка Ходжа това е показател за включването на сърбите в политическия живот в Косово.