Председателят на ПП АБВ Константин Проданов бе категоричен, че Коалицията превъзхожда противниците си, води ги с няколко обиколки по отношение на качеството на хората и на принципите и идеите.

"Ние сме модерните вляво, тепърва ще видите и ще чуете за нас", заяви той.
"Спомнете си как тръгна българският национален отбор по футбол през 1994 г., никой нямаше никакви очаквания, но всички знаеха потенциала на хората в отбора", каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Тя посочи ясна цел - попадане в следващия парламент, за да бъдат ключов фактор в българския политически живот. Заедно ставаме абсолютно конкурентен микс, който ще разкаже играта на любимите ни социолози, които искат да са гурута на нова коалиция БСП-ГЕРБ, коментира Дончева. Тя посочи, че могат да разчитат на поне 200 хиляди гласа, колкото са гласували за тях на президентските избори. 

Президентът на Република България (2002- 2012 г.) и основател на АБВ Георги Първанов отбеляза, че в света има само един стадион, който може да побере толкова много хора - "Маракана".

Става дума за реална политическа сила, коментира той. Ако използваме повече спортни метафори - ние сме свидетели на най-грубо уредения мач от началото на прехода, коментира Първанов и отбеляза, че в медиите присъстват само две партии.

Според Първанов историческата мисия на Коалиция "АБВ - Движение 21" е да се изправи срещу тази посредственост на двуполюсния модел на прехода. 

При официалното откриване на кампанията беше показан "отборът "АБВ - Движение 21" - хората, които застават начело на листите на Коалицията в страната.

Лидерите на двете партии, които са и водачи на листи, бяха представени като "играещи треньори - централни нападатели" и получиха като подарък по една тениска с номер 8, под който е формацията в бюлетината.