Още преди окончателното преброяване на бюлетините резултатите показаха, че расте подкрепата за двете традиционни в страната сили - Народната партия и Испанската социалистическа работническа партия.

Двете нови партии - "Подемос" ("Ние можем") и "Сиудаданос" ("Гражданите") се представят по-слабо, предаде Ройтерс.

Мариано Рахой, лидер на НП и премиер на Испания, заяви, че настоява да получи "правото да управлява", макар че вчера партията му не получи абсолютно мнозинство в парламента.

При обработени 99,8% от бюлетините консерваторите излизат на първо място със 137 места в 350-членната долна камара - далеч от 176-те места, които биха им дали възможност да управляват самостоятелно. Това значи, че Рахой ще трябва да намери коалиционни партньори, за да състави правителство.

В неделя в Испания се състояха безпрецедентни повторни избори, след като на редовните избори през декември м. г. нито една партия не получи мнозинство.

Над половин година Мариано Рахой беше само изпълняващ длъжността министър-предсседател.

След преговори, продължили шест месеца, никоя една партия не успя да си осигури подкрепа, за да състави правителство. Така се стигна до изборите на 26 юни.

Късно снощи в реч пред свои привърженици в Мадрид 61-годишният Рахой каза: "Спечелихме изборите и настояваме за правото да получим правото да управляваме".

Педро Санчес, лидерът на социалистите, които са втори с 85 депутати, изтъкна, че неговата партия се е представила най-добре от силите в лявото пространство.

Трета е коалицията "Унидос подемос" със 77 места, а четвърта - "Сиудаданос" с 32. Водачът на "Унидос подемос" Пабло Иглесиас призна, че формацията му е имала надежда да се представи по-добре на тези избори.

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция може да продължат седмици, отбелязва Ройтерс. Евентуален съюз между "Народната партия" и "Сиудаданос" ще осигури 169 депутати, тоест седем по-малко от необходимия минимум.

Теоретично двете партии биха могли да привлекат шест места от регионални партии от Страната на баските и Канарските острови.

Преди гласуването Рахой предпочиташе широка коалиция със социалистите, която би имала 222 депутати и би била достатъчно стабилна. Но лидерът на социалистите няколко пъти е отхвърлял такъв вариант. Вчера обаче той каза, че ще постави социалистическите депутати "в служба на общия интерес".

Ако Рахой не може да си осигури подкрепа от дясно-центристките партии или от социалистите, той може да се опита да състави правителство на малцинството с неговите 137 депутати и да разчита, че социалистите и "Сиудаданос" ще се въздържат при всяко гласуване на недоверие на правителството му.

Теоретично възможна, но малко вероятна е коалиция между всички леви сили, които биха имали общо 156 места.

От 19 юли, когато заработи новият парламент, крал Фелипе Втори ще трябва да номинира кандидат за премиер, макар че традицията е да изчака партиите да се споразумеят кой да е кандидатът.

Испания трябва бързо да се сдобие с правителство под ръководството на сегашния и.д. премиер Мариано Рахой, заяви авторитетен представител на социалистите, намеквайки за промяна в позицията на левицата, която досега отхвърляше такъв вариант, предаде Ройтерс.

"Смятам, че трябва възможно най-скоро да имаме правителство на Мариано Рахой. Това са ни казали избирателите и това трябва да направим", каза президентът на област Естремадура Гийермо Фернандес Вара, влиятелен поритик в ръководството на Испанската социалистическа работническа партия.

Третият по зночимост човек в ръководството на социалистите, организационният секретар Сесар Луена обаче заяви, че целта на ИСРП е да свали от власт Рахой, предаде Франс прес.

Самият Рахой заяви, че се надява политическите партии до един месец да постигнат споразумение за правителство на неговата Народна партия.

"Смятам, че до месец трябва да имаме споразумение по основните въпроси. Абсурдно ще е да се губят още няколко месеца. Испания заслужава стабилно и умерено правителство", каза той.

Центристката партия "Сиудаданос" не изключва такова споразумение, заяви нейният представител Хосе Мануел Вийегас.