Дълбока и радикална промяна в Испания идва с излизането на "възмутените“ на политическата сцена, коментира испанският печат, цитиран от Агенция "Фокус", ден след регионалните избори.

"Политическа промяна в ущърб на Народната партия“, пише десноцентристкият вестник El Mundo. Той подчертава, че "силният пробив“ на "Подемос“ и "значителният подем на "Сиудаданос“ показват, че "политическият живот в Испания е навлязъл в нова фаза“ няколко месеца преди парламентарните избори.

Вижте снимки >>>

Движението на "възмутените“, което се зароди от умората на гражданите от икономическата криза и което на изборите имаше подкрепата на антилибералната партия „Подемос“, спечели кметствата в Мадрид и Барселона с подкрепата на други леви партии, а това представлява историческа промяна след 24-годишното управление на консерваторите от Народната партия в столицата.

В своя статия "Ел Мундо" пише, че Народната партия "може да не оцелее, ако разчита на слабия аргумент за икономическото възстановяване“.

Вестникът коментира, че загубата на партията, която все пак остава първата политическа сила в страната, се дължи на "липсата на емпатия и на социална чувствителност, съчетана с липсата на реакция на Народната партия пред недоволството на обществеността от работата на институциите и от корупционните скандали“.

Народната партия губи почти 11 пункта от изборите през 2011 година, когато в много региони получи абсолютно мнозинство, подчертава вестникът.

"Социалистическата партия прави силно отстъпление в големите градове“, но „ще може да управлява в нови шест региона, ако постигне съгласие с "Подемос“, добавя изданието.

"Сривът на Народната партия даде гласове на левицата“, пише лявоцентристкият "Ел Паис" и отбелязва, че резултатите говорят за "дълбока промяна“."Ла Вангуардия“ пък определя избора на испанците като "радикална промяна“.

„Не би било правилно да тълкуваме това, което се случи, като революцията, която бе предсказана от някои, но би било грешка и ако останем безучастни пред категоричното послание за промяна, каквато предполагат резултатите“, пише "Ел Паис".

Според вестника изборите са "показателен завършек на политическите сътресения, които започнаха още на европейските избори през 2014“ и на които "Подемос“ спечели изненадващо пет места в ЕП.

Икономическите издания като "Синко диас" подчертават, че партиите са "осъдени на алианси“. "Испания иска съюзи“, гласи и заглавие във вестник "Експансион".

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на евроскептиците?