През  април в страната имаше исторически протести, които доведоха до оттеглянето на министър-председателят Сигмундур Давид Гунлаугсон под уличния натиск.

По-важните парламентарни избори, които исландските протестиращи настояваха да се свикат незабавно, ще се проведат през есента.
Междувременно ще трябва да бъде избран държавен глава, в един тур.

Гневът на гражданите се породи от новината, че голям брой исландци, включително политически фигури, разполагат с банкови сметки на места, представляващи данъчен рай, като британските Вирджински острови.

Очаква се международният интерес към исландските избори, вклинени между референдума във Великобритания в четвъртък и парламентарни избори в Испания в неделя, да бъде слаб. Освен това ролята на президента в Исландия е почти изцяло протоколна.

За поста на настоящия президент Олавур Рагнар Гримсон, който след пет мандата (общо 20 години) ще се пенсионира на 73 години, ще се борят девет претенденти.

Единият е 47-годишният независим кандидат Гудни Йоханесон - специалист по история на президентската власт, известен на исландците като политически наблюдател. Анкетите го сочат за фаворит.

Спокойната сила, която излъчва историкът без партийна принадлежност изглежда повече отговаря на очакванията на избирателите, програмата му - също.

В нея той обещава да модернизира политическия живот, предлага да се върнат референдумите по народна инициатива, припомня АФП.

Гудни Йоханесон  изпреварва с близо 35 % своя главен съперник, 68-годишния Тавид Отсон.
Отсон е бивш премиер консерватор (от 1991 до 2004 г.) и управител на централната банка (от 2005 до 2009 г.). Отсон се свързва с излишъка през годините на бума на исландските банки и впоследствие с финансовата криза през 2008 г.