Дано техният вот окаже сигнално въздействие върху предстоящите избори във Франция и Германия.

Демократите в Германия, Франция и други страни от ЕС със сигурност са въздъхнали с облекчение, след като стана ясно, че Холандия все пак не залитна към десния популизъм - либералният премиер Марк Рюте остава на власт, а популистът Геерт Вилдерс, отявлен противник на исляма и враг на ЕС, събра в крайна сметка много по-малко гласове, отколкото се очакваше. След триумфа на популизма на референдума за Брекзит и на президентските избори в САЩ, холандските избиратели отправиха еднозначно послание и теглиха червената линия, която не бива да бъде прекрачвана.

Важен сигнал

Техният вот е важен и като сигнал към избирателите на президентските избори във Франция през май и на парламентарния вот в Германия през септември. Посланието гласи: популистите могат да бъдат спрени. Покрай кризата с Турция холандските избиратели очевидно са стигнали до извода, че не желаят да поверят управлението на страната си в ръцете на човек като Вилдерс. И нищо чудно всъщност: неговите рецепти за проблемите на Холандия изглеждат недомислени и незрели - и много приличат на това, което наблюдаваме напоследък в САЩ или във Великобритания.

Именно върху неспособността на популистите да предлагат разумни решения трябва да се концентрират сега и политиците във Франция и Германия. Във Франция обаче няма да е никак лесно: Франсоа Фийон на практика сам се изкарва от играта, а това означава, че националистката Марин льо Пен трябва да се пребори с един-единствен сериозен опонент - Еманюел Макрон. Именно за него трябва да гласуват французите, ако искат да предотвратят победа на Льо Пен в надпреварата за Елисейския дворец.

В Германия ще е навярно по-лесно: с попътния вятър от Холандия и с разумни аргументи умерените сили в страната може би ще успеят да осуетят високи изборни резултати за популистката "Алтернатива за Германия".Но овладяването на популизма винаги си има своята цена. Видяхме го и в Холандия, където либералната партия на премиера Рюте беше едва ли не принудена да направи завой надясно, за да отнеме вятъра от платната на Вилдерс.

Казано другояче: дори да не печелят изборни победи, десните популисти влияят сериозно не само върху дневния ред в политиката, но и върху поведението на останалите политически сили. А в случая с Холандия трябва да се има предвид и друго: Марк Рюте просто извади голям късмет с гротескните провокации на турския президент Ердоган, който, без да иска, накара холандците да застанат зад правителството си. Рюте натрупа допълнителни точки именно заради твърдия си курс към Анкара.

Холандците успяха. А другите?

А що се отнася до ЕС - сега Общността трябва да се възползва от холандската инерция. Идната седмица в Рим ще се проведе среща на върха, на която ЕС ще отпразнува рождения си ден. Тъкмо на празника си Евросъюзът просто е длъжен да се обедини срещу популистките тенденции в Европа. Залитания, каквито наблюдаваме в страни като Унгария, Полша и Гърция с нейното ляво-популистко правителство, трябва да бъдат ясно назовани и осъдени. Избирателите в Холандия успяха да спрат голямата приливна вълна. Сега на ход е ЕС - именно той трябва да се погрижи за изграждането на още повече такива вълноломи.

*Текстът е публикуван тук>>