Франс прес съобщи, че холандците изглежда отхвърлят на организирания едновременно с местните избори консултативен референдум разширяването на правомощията на разузнавателните служби да следят интернет трафика.

Партията на свободата (ПС) на Герт Вилдерс за пръв път е избрана в 30 общински съвета, сочат публикувани предварителни резултати, цитирани от ДПА. Досега ПС беше представена само в два съвета. Като цяло обаче представянето й е под очакванията - тя не можа да повтори резултата си от миналогодишните национални избори.

"Главната цел - разширяване на присъствието в общинските съвети - е постигната", заяви Вилдерс.

В цялата страна във всеки втори избирателен район крайнодесните партии са най-силните. В Амстердам партия "Форум за демокрация", която е оглавявана от ултрадесния учен Тиери Боде, печели достатъчно гласове за две места в общинския съвет.

В Ротердам дясната популистка партия "Ротердам, годен за живеене" остава първа политическа сила.

От партиите в сегашната управляваща коалиция в Холандия само дясноцентристката либерална формация Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте съумява да постигне леко увеличение на позициите си.

В по-големите градове добре се е представила партия "Зелени леви", в Амстердам тя е първа по резултат.

На произведения едновременно с местните избори консултативен референдум холандците изглежда отхвърлят засилването на правомощията на разузнавателните служби за следене на интернет трафика. Разликата между двата лагера обаче е много малка и изходът от надпреварата все още не е ясен, предаде Франс прес.

При преброени около 94 процента от подадените бюлетини 48,7 процента от гласоподавателите са против проекта, а 47,3 процента го подкрепят. 4 процента са пуснали празни бюлетини. Все още обаче не са ясни окончателните данни в някои градове като Амстердам.

Официалните резултати се очакват на 29 март. Премиерът Марк Рюте изрази готовност да преразгледа закона за службите, ако бъде отхвърлен на референдума.