Напрежението на граничния пункт "Капитан Андреево" ескалира. Едва не се стигна до сблъсъци между протестиращите и пътуващи през пункта, съобщи БНР.

През незатвореното трасе бяха пропуснати два празни автобуса, пътниците преминаха пеша покрай протестиращите, те бяха освиркани. Група от хора се спусна към тях, но в последният момент беше овладяна от организаторите.

Една от пътничките обясни, че пътуват организирано с четири автобуса от Измир. Тя каза, че ще гласува и помолена да си покаже пътническия билет извади сгънат агитационен материал с номер на бюлетина на партия, която участва в изборите.

МВР също съобщи, че автобус, идващ от Турция, е блокиран в района на граничния пункт .

Искаме българите, живеещи в страната, да решават съдбините на България, а не хора, които живеят другаде да гласуват веднъж там – в техните секции, да дойдат и още веднъж да гласуват тук. Дошли сме, за да защитаваме нещо, което все още е останало в България, обясниха протестиращи пред БНР.

Те ще останат на граничния пункт до неделя. Вечерта ще лагеруват в палатки, които ще разпънат между входящото и изходящо трасе на ГКПП „Капитан Андреево“.

Междувременно беше създадена и организация, построен палатков лагер и избрани коменданти, които да следят за реда, движението е затворено от 11 часа. За 15 минути бяха пропускани само леки автомобили.
Протестиращите имат издадено разрешение и на този етап действията им са законни. МВР е осигурило охрана на протеста.

Блокадата на пътя при ГКПП "Малко Търново" започна половин час преди 12 часа на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила.

Голям транспарант "Браним България. Браним Европа" са разпънали представителите на патриотични организации и партии. Кукерска група гони злите духове, звучат патриотични песни, а протестиращите са развели знамена на една от патриотичните партии.

Протестът се охранява от близо 100 служители на "Охранителна полиция" и жандармерията. Организаторите на протеста, двама кандидат-депутати, обещаха да няма ескалация на напрежението. През блокадата беше пропусната да премине кола, в която пътуваха семейство с малки деца, пропускат се и колите, които пътуват в посока Турция.

Около 50 протестиращи се събраха на паркинга пред ГКПП "Лесово". Над 100 полицаи и жандармеристи охраняват пристигналите от Сливен и Ямбол протестиращи. До тяхната намеса не се стигна, тъй като блокиране на движението няма. Кметът на Елхово Петър Киров е дал отказ за провеждането на митинга, затова протестиращите стоят на паркинг до пътното платно.

Преди три дни за повече от 4 часа трите гранични пункта на българо-турската граница – "Капитан Андреево“, "Лесово“ и "Малко Търново“ бяха блокирани от протест на Коалиция "Обединени патриоти".