Предложението е 70% да са млечни продукти, 50%  плодове и зеленчуци, 50% напитки. 

„Ако не го правят, да търпят глоба 10% от оборота от този вид стока”, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова ТВ и подчерта, че това е възможно и го има в други европейски държави – Румъния и Полша.

Председателят на БСП подчерта, че целта е да се подпомогне родното производство и българската икономика. ГЕРБ избират чуждите и големите интереси, а ние малките и българските производители, каза Нинова.

По думите й противоречията с ГЕРБ и като цяло в политиката в ляво и дясно е, че те казват, че държавата трябва да се оттегли от тези отношения и да ги остави на свободния пазар, а левицата казва: „Не, държавата трябва да се намеси и да помогне на родното, националното и малкия производител”.

Нинова заяви, че със споразумението с Канада управляващите застават зад корпорациите и големите, а БСП застава зад малките и българските производители.
Според нея споразумението с Канада ще бъде убийствено за България -  безконтролен внос на земеделски продукти, някои от тях надхвърлят потреблението на цяла България. „Българското ще приключи , защото онези стоки са по-евтини, но са с ГМО”, каза още тя и припомни, че Канада е единствената държава, която съди ЕС, че е забранил ГМО.

Нинова обясни, че отговорът на тази инициатива на левицата ще е твърдението, че това ще доведе до покачване на цените. Тя подчерта, че за закона за търговските вериги е имало същите твърдения, но това не се е случило.

Лидерът на левицата допълни, че справка на НСИ и на Министерство на финансите показва, че след като е бил приет законът, цените не само, че не са се покачили, а дори са паднали и търговските вериги си плащат данъците в България. Това сега е втората стъпка.

На въпрос, с кои партии би се коалирала БСП в управлението след едни предсрочни парламентарни избори, тя отговори, че това зависи от това кои партии ще влязат в парламента. 
По думите й БСП и ГЕРБ са на светлинни години разлика в политиките, което се вижда и от подкрепата на едните за СЕТА и закона за храните от страна на левицата. 

По повод на твърденията за разговори между БСП и ДПС, Нинова обясни, че Борисов сам си е признал, че е канил ДПС на среща за разговори, а твърди, че има договорки на движението с БСП.

„Това е тежко лицемерие и противоречие. Не е имало такива разговори, нито официални, нито неофициални”, заяви лидерът на левицата. 

На балотажа Радев и Йотова ще спечелят

Корнелия Нинова заяви още, че на балотажа кандидат-президентската двойка Радев-Йотова ще победи.

„Между първи и втори тур ще се обърнем към всички българи, които не харесват ГЕРБ в управлението, президента на ГЕРБ досега, както и кандидата им за държавен глава и най-вече политиките, които провеждат. Ще призовем всички да дойдат да подкрепят промяната, независимо на коя партия симпатизират”, обясни председателят на БСП.

Тя подчерта по темата за санкциите срещу Русия, че ген. Румен Радев винаги е казвал, че е против тях, а Цачева си сменя позицията през няколко дни.

„В национален ефир тя каза, че е против, а след това правителството и ГЕРБ гласуват „за” запазване на санкциите”, заключи Корнелия Нинова.