"Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение", каза лидерът на радикалната левица СИРИЗА пред хиляди поддръжници на своята партия след историческата изборна победа на партията.

По думите на Алексис Ципрас резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че "тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) остава в миналото", предадоха световните агенции и БТА.

Вижте снимки >>

„Новото правителство на Гърция ще бъде готово за сътрудничество и преговори, които за пръв път ще бъдат на „равна нога”, за постигането на изгодно за всички и жизнеспособно споразумение”, заяви той.

„Шест години след началото на кризата и след четири години на несправедливи меморандуми на тройката, гърците обърнаха гръб на политиката на икономии. Днес в Гърция и в цяла Европа се надига нов вятър, да се надяваме, че той ще повее и ще вдъхнови все повече хора на континента“, заяви партията СИРИЗА, цитирана от белгийския "Ла Дерниер Йор", цитиран от "Фокус".

Прекратява се действието на програмата (на тройката кредитори), съгласувана от гръцкия министър на финансите Гикас Хардувелис и Еврогрупата, заяви отговарящият за икономическата политика на СИРИЗА Янис Милиос, цитиран от ТАСС.

Отговаряйки на въпрос какво ще прави гръцкият финансов министър на заседанието на Еврогрупата в Брюксел днес, Милиос отговори, че Хардувелис вероятно ще закрие всички въпроси от технически характер.

"Що се отнася до програмата, която бе съгласувана от Хардувелис като представител на премиера Андонис Самарас, то тя "сега е мъртва", каза Милиос. 

При обработени 99.77% от бюлетините Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) печели с 36.34%.
При тези резултати получава 149 от местата в гръцкия парламент, като за формирането на самостоятелно правителство са й необходими 151 места - т.е. не й достигат две депутатски места.

Партията на действащия премиер Андонис Самарас „Нова демокрация” получава подкрепата на 27.81% от гърците и може да разчита на 76 места в парламента.

В парламента влизат още пет партии – „Златна зора” с 6.28% (17 места), „Потами” с 6.04% (17 места), Комунистическата партия на Гърция с 5.47% (15 места), Пасок с 4.68% (13 места). „Независими гърци”, които изразиха готовност да сключат коалиция със СИРИЗА, набират 4.75% и 13 места в парламента.

Преговорите за коалиция започнаха

Ципрас вече се срещна с лидера на дясната суверенистка партия "Независими гърци" - Панос Каменос, който по-рано изрази готовност за сътрудничество.
Предвидена е и среща с проевропейската лявоцентристка партия "Потами", с която СИРИЗА може да формира коалиция с умерени по отношение на ЕС позиции.

Самарас поздрави Ципрас

Андонис Самарас призна поражението на партията си и поздрави Алексис Ципрас с победата на изборите.

"Хората в Гърция казаха думата си и всички ние уважаваме решението им. Съвестта ми е чиста", заяви Самарас в предавано по телевизията изявление.

Той изрази надежда,че новите власти в Атина ще оставят Гърция в Еврозоната.

Еврото се срина

Курсът на еврото падна рязко спрямо долара след победата на противопоставяща се на мерките за икономии партия Сириза на предсрочните парламентарни избори в Гърция.
На фона на несигурността около бъдещето на Гърция, еврото падна за кратко до 1.1108 долара, което е най-ниското му ниво спрямо долара за повече от 11 години.
На Атинската борса се срина и курсът на акциите на много компании.

Поздравления и предупреждения от ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел очаква новото гръцко правителство да спази своите ангажименти към международните кредитори, съобщи нейният говорител Щефен Зайберт, предаде АФП.

"Според нас е важно за новото правителство да предприеме действия, за да се погрижи за продължаващото гръцко икономическо възстановяване. Това означава също така Гърция да се придържа към своите предишни обещания", каза още той.

Преди определена за днес среща на финансовите министри от еврозоната, белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд каза, че "ние можем да обсъждаме формалностите, ние можем да обсъждаме преструктурирането на дълга, но крайъгълният камък - че Гърция трябва да уважава правилата на паричната политика - трябва да остане както е".

По думите му, дори да може да бъдат променени някои неща, за да се съобразят с исканията на СИРИЗА, "не е възможно нещата да се променят из основи".

Френският президент Франсоа Оланд поздрави Алексис Ципрас за победата на изборите и изрази желание за съвместна работа за укрепване на растежа и стабилността в еврозоната.
 
"Президентът на републиката напомня за дружбата, обединяваща Франция и Гърция, и изразява готовност за продължаване на тясното сътрудничество между двете страни с цел осигуряване на растежа и стабилността в еврозоната в дух на напредък, солидарност и отговорност, което е в сърцевината на споделяните от нас европейски ценности", заяви Елисейският дворец.

Британският министър-председател Дейвид Камерън предупреди, че резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция ще доведат до увеличаване на икономическата несигурност в Европа, а това според него означава, че Великобритания трябва да се съсредоточи върху развитието на своята икономика.

"Изборите в Гърция ще увеличат икономическата несигурност в Европа. Затова Великобритания трябва да се придържа към нашия план, обезпечавайки сигурността у дома", каза Камерън.

"Скоро ще стане ясно, че обещанията, дадени на гръцкия народ от лидера на СИРИЗА, не са нищо друго, освен предизборни лъжи", се казва в съобщение на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, цитирано от гръцкия сайт Нюз.ин.

По думите му европейските данъкоплатци не са готови да платят за празните обещания на Ципрас и добави, че Европа е готова да прояви солидарност към Гърция, ако тя спази изцяло договорените ангажименти.

Анкета: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За Гърция, ангажиментите й и икономиите