Опозиционната Коалиция на радикалната левица Сириза получава 36.5% от гласовете на извънредните парламентарни избори в Гърция, а партията „Нова демокрация” на премиера Андонис Самарас- 29.22%, заяви представител на министерството на вътрешните работи на Гърция, предаде Фокус.

Вижте снимки >>>

В електронната система, отчитаща гласуването, са постъпили данните от 4 800 от общо 19 500 избирателни участъка в Гърция.

В парламента влизат седем партии. СИРИЗА, по предварителни данни, получава 150 места”, заяви представител на министерството на вътрешните работи на Гърция, като добави, че това са предварителни данни и те може да се променят.

Според тези данни „Нова демокрация” засега получава 76 депутатски места. Третото място се заема от крайно дясната „Златна зора”- 6.3% от гласовете и 17 места, след това е партия „Река” с 5.9% от гласовете и 16 места. Комунистическата партия на гърция получава 5.6% и 15 места, ПАСОК- 4.8% и 13 места, а партията „Независими гърци” (АНЕЛ) – 4.7% от гласовете и 13 места.

Обменният курс на еврото се доближи днес до 11-годишен минимум по отношение на долара на фона на оповестяването на първите данни за резултатите от изборите в Гърция, предаде ТАСС. На сутрешните търгове на азиатските пазари едно евро струваше 1,1170 долара. След обявяването на края на гласуването и оповестяването на първите резултати от екзитпол еврото се обезцени с 0,2 процента.

Около десет милиона гърци имаха право да гласуват днес.

Вотът бе предсрочен и се оценява като най-критичният за последните десетилетия, а до него се стигна, след като парламентът на страната не успя да избере нов държавен глава в края на миналата година.

Върховният съд на Гърция допусна до изборната надпревара 18 партии и четири коалиции.

Основни претенденти за властта са радикалната левица СИРИЗА, сочена от социолозите в предварителните им сондажи за фаворит, и десноценстристката Нова демокрация, управлявала досега в коалиция със социалистите от ПАСОК, предаде БТА.

СИРИЗА създаде смут в Европа, като стана втора политическа сила на изборите за парламент в Гърция през юни 2012 г., заемайки 72 от 300 депутатски места.

Съгласно закона в Гърция победителят от изборите получава бонус от 50 допълнителни места, което го улеснява значително при управлението на страната.

Победата на СИРИЗА е първият триумф на левицата в политиката от създаването на новогръцката държава.

Въпросът, който вълнува всички, е с колко и дали гласувалите за нея ще й осигурят самостоятелно управление. В противен случай ще се търсят коалиции.
За момента обаче партиите са заели изчаквателна позиция.

СИРИЗА придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии.

Наблюдатели в Атина предупреждават, че новото правителство, каквото и да е то, ще бъде изправено пред остър финансов проблем още с идването си на власт.

Малко преди вота четирите водещи банки в Гърция поискаха от Европейската централна банка финансова подкрепа по линия на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA), тъй като се опасяват от недостиг на парични средства и поради изтичане на средства от банките вследствие на масовото теглене на пари и сътресенията, породени от швейцарския франк.

По-рано тази седмица Ципрас обяви, че в случай на изборна победа неговата партия СИРИЗА ще се откаже от мерките на строги икономии и ще се бори за отписване на държавния дълг.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?