Това става осем месеца преди президентските избори в страната и се смята, че Макрон ще се кандидатира за поста.

В 15 ч. френско време Макрон отиде с корабче от Берси (министерството на икономиката) в Елисейския дворец (президентството), за да връчи отдавна подготвената си оставка на президента Франсоа Оланд. Двамата разговаряха 40 минути, след което Оланд прие оставката.

След като се върна в Берси, Макрон информира и сътрудниците си, че напуска поста си. Оланд пък обяви, че досегашният министър на финансите Мишел Сапен ще съвмести поста си с поста на министър на икономиката и благодари на Макрон за свършената работа.

Франсоа Оланд все още не е обявил дали смята да се кандидатира за преизбиране. Вътрешнопартийните избори за кандидат за президент в Социалистическата партия са на 22 и 29 януари догодина.

Другите претенденти на социалистите са Арно Монтбур, бивш министър на икономиката, Беноа Амон - бивш министър на образованието, и Сесил Дюфло - на екологията.

Слуховете, че Макрон ще подаде оставка, за да се впусне в кандидат-президентската надпревара, са тиражирани във френски медии от известно време. През пролетта той създаде свое политическо движение, наречено "Напред!" ("En Marche!"). За него той казва, че то не е нито ляво, нито дясно движение, припомня ДПА.

Самият Макрон не криеше президентските си амбиции пред медиите. Официално той обаче все още не е казал дали ще се кандидатира, отбелязва ТАСС. Допитванията показват, че той се радва на голяма популярност, но засега не е ясно дали това може да се изрази и в гласове в негова подкрепа на изборите, допълва Асошиейтед прес.

Критици на Макрон в Социалистическата партия го обвиняват, че той е предал левите идеали, като е тласнал Франция към бизнес модел в американски стил чрез по-либерални закони за пазара на труда, отбелязва АП. Макрон е на 38 години. Досега той не заемал изборна длъжност.

Еманюел Макрон е бивш чиновник, учил в елитни френски учебни заведения. Той е и бивш банкер, припомня Франс прес. Кариерата си в управлението той дължи на Франсоа Оланд, който преди две години го избра за министър на икономиката. В политически план Макрон не се вписва в нито една категория, въпреки че твърди, че негов модел е бившият премиер социалист Мишел Рокар, починал неотдавна, който по време на управлението си (1988 - 1991) се вдъхновяваше от скандинавския модел, припомня Франс прес.

Макрон не се поколеба да постави под въпрос основите на френската левица, все още до голяма степен повлияна от марксистката визия за икономиката и недоверчива към предприемачите и компаниите, отбелязва Франс прес. Още преди да влезе в правителството, Макрон защити идеята, че компаниите могат да бъдат освободени от правилото за работна седмица от 35 часа. Той каза, че по този начин иска да предложи прогресистка политика, независимо че идва от левицата. Макрон е известен със закон, носещ неговото име и приет през август миналата година.