Франсоа Оланд обяви, че на втория тур на президентските избори на 7 май ще гласува за центриста Еманюел Макрон, защото според него крайнодясната кандидатка Марин льо Пен представлява риск за бъдещето на Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Присъствието на крайната десница отново поражда риск за нашата страна. Пред такъв риск се налага мобилизация и яснота на избора. Лично аз ще гласувам за Еманюел Макрон", заяви президентът социалист.

"На карта са заложени единството на Франция, европейското й членство и мястото й в света", заяви Оланд, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че ще гласува за своя бивш министър на икономиката, защото според него Макрон е най-подходящ да обедини французите.


Оланд предупреди, че има "опасност от скъсване с ЕС" в случай на победа на Марин льо Пен, която иска излизане от еврозоната и референдум за членството на Франция в ЕС, отбелязва АФП.

Той разкритикува и последиците, които би имала програмата на Льо Пен върху живота на французите - "понижена покупателна способност, съкращаване на хиляди работни места, безпрецедентно повишаване на цените, което ще засегне най-уязвимите".

"При наличието на терористичната заплаха, която изисква солидарността и сплотеността на страната ни, крайната десница дълбоко би разделила Франция, като заклеймява някои от гражданите ни заради произхода или вярата им", каза той.

Снощи Оланд вече поздрави по телефона Еманюел Макрон, който бе заместник-генерален секретар на Елисейския дворец.

Той бе съветник на Оланд по икономическите въпроси от 2012 до 2014 г., а след това министър на икономиката в социалистическото правителство от 2014 до 2016 г.

През април 2016 г. той основа собственото си политическо движение "Напред!" и се яви на президентските избори като независим кандидат центрист. Няколко месеца по-късно той напусна правителството, отбелязва Асошиейтед прес.

"Еманюел Макрон днес е този, който защитава ценностите, осигуряващи обединението на французите в сложното време, което преживяват светът, Европа и Франция", заяви Оланд, цитиран от ТАСС.