Това сочат данните от окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори във Франция, публикувани от вътрешното министерство.

Десноцентристката партия "Републиканците" и нейните съюзници получават 131 места, а Социалистическата партия на Франсоа Оланд - предшественика на Макрон, се срива до 44 депутатски места.

Радикалната лява партия "Непокорна Франция" начело с неуспелия президентски кандидат Жан-Люк Меланшон ще има 17 места, което е достатъчно, за да сформира собствена парламентарна група.

Бившите съюзници на Меланшон от комунистическата партия вземат 10 места. Крайнодесният Национален фронт на Марин льо Пен (победената съперничка на Макрон на президентските избори) получава само 8 места, въпреки, че спечели 13 процента от гласовете на първия тур миналата седмица.

Така тя няма необходимите 15 места, за да състави собствена парламентарна група, поради което ще има ограничено време за говорене в парламента и по-слабо влияние върху дневния му ред.

В новия парламент ще има рекорден брой жени - 233, което представлява 38,6 на сто от целия му състав. Това се дължи най-вече на успеха на президентската партия, която си бе поставила за цел да излезе с балансирана по полов признак кандидатска листа.

47 процента от новоизбраните депутати на "Република, напред", са жени. Така изведнъж Франция се придвижва рязко напред и в световната класация по брой на жени депутатки - от 64-о та 17-о място, изпреварвайки дори Германия и Великобритания.

Екипът на президента Еманюел Макрон обеща да обнови политиката на Франция след голямата си изборна победа.
Говорителят на кабинета Кристоф Кастанер каза, че ниската избирателна активност е провал за политическата класа и подчерта, че е необходима промяна във френската политика.

"Истинската победа не беше снощи, тя ще бъде след пет години, когато ние реално ще сме променили нещата", заяви той пред радио Ер Те Ел.