Младият проевропейски центрист Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен се класират за втори тур на президентските избори във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тридесет и девет годишният Макрон, бивш министър на икономиката и фаворит за спечелването на втория тур на 7 май, печели днешния първи тур с 23-24 процента от гласовете.

Втора се нарежда лидерката на Националния фронт с 21,8-22 процента от гласовете според екзитполове на три социологически агенции.

Кандидатът на десницата Франсоа Фийон, около когото избухна скандал заради предполагаемо назначаване на негови близки на фиктивни длъжности, е рамо до рамо (19-20,3 процента) с кандидата на радикалната левица Жан-Люк Меланшон (19,5 20 процента), който направи впечатляващ пробив през последните дни на предизборната кампания.

Еманюел Макрон заяви пред Франс прес: "Днес определено отгръщаме нова страница във френския политически живот".

Министър-председателят на Франция Бернар Казньов и кандидатът на социалистите за президент Беноа Амон призоваха избирателите да гласуват за Макрон на втория тур на 7 май, предаде Ройтерс .