"Голям взрив" или "голям скок в пропастта", пише икономическият всекидневник "Лез' еко", според който резултатът от първия тур е разбиване на системата и разрив с миналото.

"Избирателите решиха в неделя да обърнат страницата на френския политически живот, както бе структуриран от началото на Петата република".

"Този резултат е земетресение, след което дълго време ще има вторични трусове", посочва католическият всекидневник "Кроа".

За либералния "Опинион" "избирателите отвориха съвсем нова страница в живота на Петата република на 23 април. Те изхвърлиха от президентската надпревара всички представители на политическите партии, управлявали в изминалите десетилетия.

"Десницата е нокаутирана" пише десният всекидневник "Фигаро" и добавя, че "бе загубено онова, което не подлежеше на загуба".

"Въпреки небивалото желание за промяна след петгодишния мандат, единодушно оценен като бедствен, десницата за първи път в историята си няма да бъде представена на втория тур от президентските избори", добавя "Фигаро".

Еманюел Макрон е фаворит и вече е устремен към властта, пише "Либерасион". "На втория тур ще се изправят един срещу друг социаллиберализмът и национализмът, отвореността и затварянето, обединена Европа и самотна Франция", обяснява левият всекидневник.

"Благодарение на републиканците от всички партии младият човек, спечелил най-много гласове на първия тур, надделя над злата мащеха", добавя "Либерасион", но веднага отбелязва: "Националният фронт постигна най-силния резултат на президентски избори в своята история. А ако битката прерасне в конфронтация между народа и елитите, какъв резултат да очакваме? В този нов декор всичко е възможно. С други думи, трябва да сме бдителни".

На първа страница на комунистическия вестник "Юманите" върху снимката на Марин льо Пен е изписана думата "Никога". "Да се обединим, за да й препречим пътя", призовава "Юманите".


КРЪСТОСАН ОГЪН: Льо Пен срещу Фийон